PVV Drenthe nog niet salonfähig

“Angst zit PVV dwars: Drentse kandidaten vrezen voor problemen”, kopt het Dagblad van het Noorden.

En terecht. Zeker, er bestaat vrijheid van meningsuiting, maar je moet niet denken dat je ongestraft op de partij van de AZC-bedreigers, varkenskoppenophangers en moslimuitschelders kunt stemmen. Ja ja ja , ik weet wel dat de PVV nooit openlijk tot dat soort dingen oproept, daar is de veroordeelde strafbladhouder Geert W. doorgaans een te grote linkmiechel voor (maar dus niet altijd, want veroordeeld immers), maar we weten allemaal op wie dergelijke lieden stemmen. En als je met racistische klootzakken meent te moeten sympathiseren heeft dat nu eenmaal sociale gevolgen, daar beschermt de vrijheid van meningsuiting je niet tegen, zoals diverse nazi’s alt-right Trumpaanhangers in de Verenigde Staten ook al gemerkt hebben na de rellen in Charlottesville.

“Mensen zijn bezorgd, angstig zelfs’’, vertelt Nico Uppelschoten, fractievoorzitter van de Statenfractie van de PVV. ,,Ze vrezen problemen op het werk, met hun leidinggevende bijvoorbeeld, als blijkt dat ze zich verkiesbaar stellen voor de PVV. Ze zijn ook bang voor heftige reacties van vrienden en familie. En ik begrijp dat heel goed. Maar ik ben er ook van geschrokken dat ze zich vooraf zo geïntimideerd voelen.” (DBVHN)

Ach gut, men voelt zich geïntimideerd, wat zielig nu voor die varkenskoppenbrigade te Drenthe. Zouden ze zich wel eens afgevraagd hebben hoe ‘mensen met een migratie-achtergrond’ zich voelen in Nederland?

Het stemt me, ondanks de richting waarin ons land zich al vele jaren beweegt, toch enigszins hoopvol dat de PVV blijkbaar nog steeds niet geheel salonfähig is. Het grote gevaar komt wat dat betreft van Thierry Baudet die, omdat hij wel eens wat moeilijke woorden in Van Dale heeft opgezocht en minder fluorescerende stropdassen dan Geert Wilders draagt, de schijn van beschaving wellicht wat beter kan ophouden dan het scheldkanon uit Venlo. En dan zullen de VVD en het Buma-CDA juichend zijn programmapunten overnemen, zoals ze dat nu ook al stiekem (alhoewel ook weer niet overdreven stiekem) doen met de PVV.