Punkklassieker du jour: Ramones – Rockaway Beach

Vandaag herdenken we de geboortedag van Dee Dee Ramone. Van ’74 tot ’89 was Dee Dee de belangrijkste songschrijver van The Ramones. Daarna verliet hij de band om een carrière als hiphopartiest te beginnen, een move die bij fans en critici vooral de lachlust opwekte. Gelukkig had Dee Dee zelf ook snel in de gaten dat hij niet kon wedijveren met Chuck D. en Tupac en keerde hij na een paar jaar in de wildernis terug op het oude nest.

Dee Dee worstelde zijn halve leven met een heroïneverslaving. Ondanks diverse pogingen af te kicken, lukte dat nooit helemaal. In 2002 overleed hij aan een overdosis.

Een prachtige, hartverscheurende documentaire over Dee Dee vind je hier. Dee Dee spreekt uitgebreid over de Ramones, zijn drugsverslaving en zijn relatie met andere groten uit de New Yorkse punkscene als Johnny Thunders. Indrukwekkend ook omdat Dee Dee zichzelf niet spaart: “All that stuff came along with the territory and that’s what we were glorifying. And it ended up being like an albatross around my neck”.