Protesten in Charlotte lopen opnieuw uit de klauw, gouverneur roept noodtoestand uit

De protesten tegen de dood van Keith Scott in Charlotte, North Carolina, zijn vannacht opnieuw uitgedraaid op stevige rellen. De gouverneur van North Carlina heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en de hulp van de Nationale Garde ingeroepen. Een betoger raakte vannacht ernstig gewond toen een andere betoger – tamelijk onnauwkeurig – het vuur opende. Diverse betogers zijn gearresteerd.

ferguson_day_6_picture_44
Illustratie: Wikipedia

Keith Scott, een zwarte man, werd doodgeschoten op een parkeerplaats toen hij uit zijn auto stapte. Volgens de politie droeg Scott een vuurwapen, maar volgens familie en vrienden bezat Scott geen vuurwapen en had hij een boek in zijn hand. De politie zegt het vuurwapen gevonden te hebben, maar weigert beelden van de dood van Scott vrij te geven, wat natuurlijk niet echt bijdraagt aan het vergroten van het vertrouwen. Overigens is North Carolina een zogenaamde  open carry state, wat betekent dat je openlijk een vuurwapen mag dragen, mits je over de vereiste vergunningen beschikt.

Zo’n 300 betogers hadden zich op straat verzameld in Uptown, het zakendistrict van Charlotte. . Er was weinig aan de hand totdat de politie arriveerde. Blijkbaar – en begrijpelijk – werkte dat als een rode lap op een stier. Binnen enkele minuten vlogen de stenen over straat, werden ruiten van winkels ingeslagen, werd er geschoten en bestookte de politie alles en iedereen – inclusief journalisten – met traangas.

Bronnen: de Guardian en Crooks & Liars