Presidentskandidate Jill Stein vervolgd voor actie tegen Dakota Access Pipeline

jill-steinEen lokale rechter in de Amerikaanse staat North Dakota heeft de aanhouding bevolen van Jill Stein, presidentskandidaat voor de Green Party, voor het ‘beschadigen’ van een bulldozer. Dat gebeurde tijdens een actie van autochtone Amerikanen tegen de aanleg van een oliepijplijn. De snelheid waarmee ze wordt vervolgd staat in schril contrast met de passiviteit waarmee wetsovertredingen van machtige politici en grote bedrijven worden aangepakt.

Een lokale rechter van het gerechtelijk district Morton County in de staat North Dakota heeft op 7 september een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Jill Stein, presidentskandidaat voor de Green Party en tegen Ajamu Baraka, haar kandidaat vice-president. Zij worden beschuldigd van het begaan van ‘misdemeanor trespassing’ (betreden van een plaats zonder toestemming van de eigenaar) en ‘criminal mischief’ (crimineel wangedrag).

“I approve this message”
Zij heeft tijdens een actie op het Standing Rock Sioux Reservation, waar Amerikaanse autochtonen en milieu-activisten protesteren tegen de aanleg van een oliepijplijn, de boodschap ‘I approve this message’ op de schop van een bulldozer geschilderd. Haar medestander Baraka spoot het woord ‘decolonisation’ op dezelfde bulldozer. De actie kreeg redelijk wat aandacht in de media. Voor veel Amerikanen was het de eerste maal dat ze hoorden van deze actie.

De protesten in Standing Rock gaan al meerdere weken door. Oorspronkelijk begonnen ze met enkele tientallen activisten van de volkeren der Lakota en Dakota, die voor de bulldozers gingen liggen. Na een mars van enkelen van hen naar Washington DC groeide het protest geleidelijk aan. Nu is er reeds sprake van de grootste bijeenkomst van Native Americans sinds de jaren 1960.

De snelle manier waarop het Amerikaanse gerecht het eenzijdig verzoek van het bedrijf Energy Transfer Partners inwilligt staat in schril contrast met de traagheid en inertie waarmee datzelfde gerecht vervuilende bedrijven en machtige politici aanpakt wanneer die van wetsovertredingen worden verdacht of er op betrapt worden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be