Pre/postpunkklassieker: Pale blue eyes

Bij voorbaat beken ik (dat het een bekentenis moet zijn, zeg) dat ik niet zoveel opheb met de Velvet Underground. Dat die banane-elpee als de beste aller tijden uitverkoren wordt is gebaseerd op hetzelfde snobisme dat rotzooi als Bohemian rhapsody en Hotel California enzovoort tot het Werkelijk Beste verklaart dat de mensheid op muziekgebied heeft voortgebracht. Alleen is die “snobistische” massa groter.

Na deze bekentenis een gans andere. Dit nummer kwam mij ter ore toen ik voor het eerst in tijden gevrijd had, met iemand die op het randje van getrouwd was, en met name het laatste couplet raakte mij zeer. Al zou ik haar nooit mijn beste vriendin genoemd hebben – we kenden elkaar tevoren niet en hebben elkaar niet meer teruggezien. Sommige dingen zijn nu eenmaal – eh – eenmalig. Maar vergeten is zij niet, hoe het omgekeerd zou kunnen zijn, geen idee.

En dan blijkt het van de Velvet Underground te zijn. Gefopt…

Nog anders gefopt ook misschien, want “my best friend” verwijst naar iemand van je eigen geslacht, in het algemeen – schoot mij pas te binnen toen ik versies uitwisselde op de tjilpbaan vannacht. Nah ja, het maakt ook niet uit eigenlijk. En nu ik de tekst uitgeschreven zie vermoed ik dat het ook weer niet klopt.

Sometimes I feel so happy,
Sometimes I feel so sad.
Sometimes I feel so happy,
But mostly you just make me mad.
Baby, you just make me mad.
Linger on, your pale blue eyes.
Linger on, your pale blue eyes.

Thought of you as my mountain top,
Thought of you as my peak.
Thought of you as everything,
I’ve had but couldn’t keep.
I’ve had but couldn’t keep.
Linger on, your pale blue eyes.
Linger on, your pale blue eyes.

If I could make the world as pure and strange as what I see,
I’d put you in the mirror,
I put in front of me.
I put in front of me.
Linger on, your pale blue eyes.
Linger on, your pale blue eyes.

Skip a life completely.
Stuff it in a cup.
She said, Money is like us in time,
It lies, but can’t stand up.
Down for you is up.”
Linger on, your pale blue eyes.
Linger on, your pale blue eyes.

It was good what we did yesterday.
And I’d do it once again.
The fact that you are married,
Only proves, you’re my best friend.
But it’s truly, truly a sin.
Linger on, your pale blue eyes.
Linger on, your pale blue eyes.