(Post)punkklassieker du jour: The Ramones – The KKK Took My Baby Away

Volgens de legende schreef Joey dit liedje nadat gitarist Johnny zijn vriendin had ingepikt. Johnny stond bekend om zijn rechtse opvattingen – hij was het enige bandlid dat op de Republikeinen stemde – en de KKK in de song zou ietwat gechargeerd naar Johnny’s politieke opvattingen verwijzen. Anderen bestrijden deze versie van de ontstaansgeschiedenis van de song, maar het verhaal is te mooi om hier te debunken.

She went away for the holidays
Said she’s going to L.A.
But she never got there
She never got there
She never got there, they say The KKK took my baby away
They took her away
Away from me
The KKK took my baby away
They took her away
Away from me

Now I don’t know
Where my baby can be
They took her from me
They took her from me
I don’t know
Where my baby can be
They took her from me
They took her from me

Ring me, ring me ring me
Up the President
And find out
Where my baby went
Ring me, ring me, ring me
Up the FBI
And find out if
My baby’s alive
Yeah, yeah, yeah

o o o o o o
o o o o o o

She went away for the holidays

The KKK took my baby away

They took my girl
They took my baby away