Populaties zeedieren in 45 jaar bijna gehalveerd

OmegaNasaLiberiaNorwayDakotaglobeIn een rapport dat is opgesteld door het World Wildlife Fund en the Zoological Society of London, worden de gevolgen van ons menselijk handelen pijnlijk duidelijk.

Uit onderzoek blijkt dat de populaties zeezoogdieren, vogels, vissen en reptielen sinds 1970 met 49% zijn gedaald.
De soorten die door mensen gegeten worden, vergaat het nog erger. Bij de populaties van tonijn en makreel is, als gevolg van overbevissing, een afname van 74% geconstateerd.

“Human activity has severely damaged the ocean by catching fish faster than they can reproduce while also destroying their nurseries,” zei Marco Lambertini, hoofd van WWF International.

Het rapport zegt dat de zeekomkommers – gezien als een luxe voedsel in Azië – een aanzienlijke daling in aantallen hebben gezien, met een 98% in de Galapagos en 94% daling in de Rode Zee in de afgelopen jaren.
De studie wijst op de daling van de habitats – zoals zeegras gebieden en mangrove cover – die belangrijk zijn voor voedsel en voor veel soorten fungeren als een kinderkamer.

Ook de klimaatverandering heeft gevolgen.
Het rapport stelt dat kooldioxide wordt geabsorbeerd in de oceanen, waardoor ze zuurder worden, en tot beschadiging van een aantal soorten leiden.

De auteurs hebben in de afgelopen 45 jaar meer dan 1200 soorten zeedieren geanalyseerd.

(bron)
zie ook Living Planet Index