Politiemoordenaar Oakland blijkt lid te zijn van extreemrechtse militie

De man die op 29 mei in Oakland tijdens een betoging van Black Lives Matter een agent doodschoot en een tweede ernstig verwondde, maakt volgens de FBI deel uit van de Boogaloo Boys, een los georganiseerde extreemrechtse beweging.

De schutter, Steven Carrillo, is sergeant bij de Amerikaanse luchtmacht. Carrillo reisde samen met een medeplichtige af naar Oakland met de specifieke bedoeling agenten te vermoorden, vermoedelijk omdat hij hoopte daarmee de chaos te vergroten. Carrillo werd gearresteerd toen hij vorige week in Santa Cruz een agent doodschoot.

Carrillo is overigens een goed getrainde professional:


De FBI sluit niet uit dat andere Boogaloo Boys betrokken waren bij de voorbereiding van de aanslag. Het onderzoek wordt dan ook voortgezet.

De Boogaloo beweging kent geen centrale leiding of formele hiërarchische structuur. Het zijn rechtsextremisten, meestal met een libertarische inslag en een sterke afkeer van alles wat met de centrale overheid te maken heeft. De beweging hoopt op het uitbreken van een tweede burgeroorlog in de VS – de Boogaloo – met dit keer hopelijk een andere uitkomst.

Bron: CBS News

Uitgelichte afbeelding: By Anthony Crider – https://www.flickr.com/photos/16086041@N00/49416109936/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90807936