Politiegeweld in Hamburg geprojecteerd op Duits consulaat in Amsterdam

Zaterdag 2 september 2017 zijn beelden van het buitensporige politiegeweld in Hamburg gedurende de G20 geprojecteerd op het Duitse consulaat. In beeld was de tactiek van de Duitse politie die vanaf het begin uit was op escalatie.

De rellen die hierop plaatsvonden moeten in die context gezien worden. Een nuance die ook in de gebrekkige berichtgeving omtrent de onlangs veroordeelde actievoerder ontbreekt. De Duitse overheid dient verantwoordelijk gehouden te worden voor het misbruik van haar staatsmonopolie op geweld.

Met 2 jaar en 7 maanden voor de eerste veroordeelde actievoerder, lijken de rechtszaken in Hamburg naar aanleiding van de G20 uit te lopen op één lang showproces ter ere van Merkel’s herverkiezing. Dit terwijl de rellen pas plaatsvonden nadat de vreedzame ‘Welcome to Hell’ demonstratie voordat die überhaupt kon beginnen met massaal politiegeweld uit elkaar werd geslagen.

De werkelijke geweldplegers zijn, naast de dictators die zijn ingevlogen, de politie, de politiechef, en de burgemeester die escalerend te werk zijn gegaan. Daarmee hebben ze gevaarlijke situaties veroorzaakt. De rellen moeten ook in de context geplaatst worden van een extreem gewelddadige politie met waterkanonnen, rubber kogels, en het inrijden op vluchtende menigten.

Juist omdat de staat een monopolie heeft op geweld, zou zij niet zo lichtzinnig op menigtes in moeten slaan. Uitspraken van de rechter over het toestaan van tentenkampen werden genegeerd. Politie heeft op demonstranten ingeslagen voordat de betreffende demonstratie überhaupt van start kon. Linies van honderden politieagenten sloegen in op vluchtende mensen. Hier heeft de Duitse overheid duidelijk gefaald. De staat heeft een monopolie op geweld om haar burgers te kunnen beschermen, niet om ze te traumatiseren, botbreuken te laten oplopen, of in een menigte te laten verdrukken.

Deze beelden zijn op een groot scherm geprojecteerd op het Duitse consulaat. Tevens zijn er kaartjes achtergelaten met boodschappen van verschillende mensen aan Frau Merkel. De actie werd gadegeslagen door een een aantal politieagenten te paard.

De recente veroordeling van de 21-jarige Amsterdamse actievoerder is politiek gemotiveerd. Het is een poging om het gezichtsverlies die al het protest rond de G20 heeft opgeleverd te herstellen. De rechter sprak over ‘reltoeristen’, een frame bedacht door Merkel na afloop van de G20. In plaats van ons te richten op op zogenaamde ‘reltoeristen’ zou de rol van de autoriteiten kritischer belicht moeten worden.

Zie verder bij de bron, Indymedia