Politiegeweld gaat ons allemaal aan

Gisteravond gaven meer dan 500 mensen gehoor aan de oproep om te komen protesteren tegen het politiegeweld in het algemeen en het politiegeweld dat de dood van Mitch Henriquez in het bijzonder. Het protest was georganiseerd door de facebookgroep Justice for Mitch Henriquez

Posted by Stop zinloos politiegeweld on maandag 29 juni 2015

Mitch Henriquez, een 42-jarige man op vakantie in Nederland en al grappend en grollend teruglopend van een UB40-concert, die door de politie wordt besprongen en dusdanig gewelddadig wordt behandeld dat hij er de volgende dag aan bezwijkt. Hoe langer je er over nadenkt, hoe absurder het wordt. De wijze waarop de politie meent in hun ogen verdachte mensen te mogen behandelen loopt de spuigaten uit. De aanleiding voor dit soort excessief geweld is tegenwoordig niet meer duidelijk. Iedere burger kan er slachtoffer van worden. Je hoeft geen terreurverdachte, vuurwapengevaarlijke crimineel of doorgedraaide gek meer te zijn. Nee, je kunt tegenwoordig al zeven strak van het testosteron staande smerissen op je nek krijgen als iets wat je zegt en/of je gezicht hun niet aanstaat.
We zijn min of meer vogelvrij.

Bij het protest in Den Haag liepen daarom terecht de gemoederen hoog op. Mensen hadden verdriet, waren boos, bang en vooral verontwaardigd dat het OM de boel verdraaide en de media in eerste instantie zwegen als het graf en later zonder enig eigen onderzoek klakkeloos de door het OM gevoerde prut doorgaf. De NOS presteerde het zelfs om er tot 2 uur gistermiddag helemaal niets over te melden. Daarna nam men het persbericht van het OM over, sprak over een op internet opgedoken filmpje waar op te zien was dat de politie de man in bedwang hield en dat er waarschijnlijk al iets mis met Mitch was voordat hij naar het politiebureau vervoerd werd. En natuurlijk werd er op gehamerd dat Mitch riep dat hij een wapen had. De politie had hier een melding over gekregen en daar reageerde ze op.

Het protest in Den Haag liep uit de hand. Een kleine groep, volgens Van Aartsen een groep relschoppers die niets met de demonstratie vandoen hadden, ging verder dan alleen met de stem te laten horen dat ze het niet langer pikten, ze gooiden met stoelen, stenen, maakten een barricade, vernielden winkels en staken een bouwkeet in brand. Het bleef tot een uur of twee onrustig in de Schilderswijk. De meeste demonstranten, die niets met de escalatie te maken hadden, waren toen al weer naar huis.
De organisatie zette de volgende oproep op facebook:

Oproep aan iedereen.

We willen op een vreedzame manier gerechtigheid voor Mitch en zijn nabestaanden. Wij tolereren geen geweld van de betogers. Kwaad kan je niet met kwaad bestrijden. Bloed kan je niet met bloed wassen. Vandaar dat wij iedereen vriendelijk verzoeken om op een vreedzame wijze steun te betuigen. Neem afstand van gewelddadige acties en vandalisme. Stop met het vernielen van de publieke ruimte. Stop met het verstoren van de publieke orde. Als jullie gewelddadig reageren, dan word je ook op een gewelddadige manier bestraft. Denk eraan aub.

Wij nemen afstand van de mensen die op een onverdraagzame manier een statement willen maken. We leven in een democratische rechtstaat. Jouw mening kan gehoord worden. Maar met geweld en vandalisme schiet je niets op en daarmee werk je ons in feite tegen. Wij hebben niets te maken met de gewelddadige betogers.

‪#‎TotHierEnNietVerder‬ – ‪#‎Vrede‬
Justice For Mitch Henriquez ‪#‎JusticeForMitchHenriquez‬

(bron)

En daarmee zijn we weer terug bij de kern van de zaak. Politiegeweld dat de spuigaten uitloopt. Politiegeweld waar iedere burger mee in aanraking kan komen. Ook als je denkt dat je niets te vrezen hebt. Politiegeweld waar we dus allemaal tegen zouden moeten protesteren. Luid protesteren, zodat de media het niet kunnen marginaliseren tot in dit geval onrust in de Antilliaanse gemeenschap.