Politie hakt met graagte in op studenten en omstanders in Londen

Tienduizend demonstrerende studenten in Londen tegen het torenhoge collegegeld (“fee”) gecombineerd met het snijden in studiebeurzen. Wat plezierig bekend voorkomt: op de plaats waar men dezer dagen voor de goede zeden een rode klaproos dient te dragen (intussen kan men met dat ding op rustig verkondigen dat allerlei streken gebombardeerd dienen te worden), dragen veel studenten het rode vierkantje, oorspronkelijk van de studentenacties in Québec en opnieuw opduikend in Amsterdam tijdens de Nederlandse Lente van Bunge- en Maagdenhuis.
De demonstratie werd naar modern gebruik door de Londense politie ingesloten op een plaats, om meppen te vereenvoudigen (“kettled”) en achteraf wordt dan gezegd dat “het Black Bloc” gewelddadig werd. Er is niet zoiets als een Black Bloc, er is een demonstratietactiek die zo heet. Maar weet de gemiddelde nieuwsconsument veel.

Omstanders werden net zo goed zonder pardon geknuppeld. Verslagen van The Independent, The Guardian en een fotoreeks van Huffington Post.

Uitgelichte afbeelding: het Book Bloc, dat was er ook. En er werd solidariteit betuigd met de Zuidafrikaanse studenten die in actie waren/zijn tegen collegegeldverhoging, en het standbeeld van de Engelse koloniale overweldiger Rhodes, op wie Bosma van de PVV zo dol is omdat hij niet weet wie het is – en wier actie op beide punten (deels) geslaagd is.