Pleidooi voor respect voor mensen en hun rechten

In reactie op Laten we waakzaam blijven voor de gewenning aan het abnormale:

safe_imageMet het oog op de EU-top van vorige week (16 en 17 februari) waarbij over “vluchtelingencrisis” gesproken zou worden liet de speciale rapporteur van de VN voor de mensenrechten van migranten, François Crépeau een verklaring uitgaan. Enkele van zijn uitspraken:

“Het is onmogelijk geworden om in Europa een inhoudelijke discussie te voeren over de rechten van migranten, diversiteit en integratie.”

Door langzaam de rechten van asielzoekers en migranten weg te snijden is in Europa een enge nieuwe norm aan het ontwikkelen.

Migrant-bashing, (het aanvallen van migranten) is op een gevaarlijke manier de nieuwe norm geworden.

Verder stelt hij onder andere dat de enige manier waarop Europese landen controle over hun grenzen terug kunnen krijgen is om te zorgen voor veilige en reguliere reismogelijkheden. Over de inzet van de NATO vraagt hij zich af wat de NATO kan doen wat Frontex heeft nagelaten.

Andere vragen over de inzet van een militair orgaan:
Wat gebeurt er als een boot met vluchtelingen wordt onderschept? Wat voor procedures zullen er gevolgd worden? Hoe zullen we weten hoe de NATO-manschappen werken? Welke burgerlijk toezicht zal er zijn om de bescherming van de rechten van de asielzoekers te verzekeren?

Deze zeer terechte vragen lijken voor velen onbelangrijk te zijn. Visie en interpretatie zoals bijvoorbeeld te lezen bij RTL nieuws getuigen van hoever het menselijk aspect uit het oog verloren is en zorg over universele mensenrechten volkomen vergeten.

François Crépeau verklaart dat hij de Europese politieke leiders zal blijven aansporen  om moreel en politiek leiderschap te tonen en met veel meer kracht te strijden tegen vreemdelingenhaat en haatmisdrijven, onze gemeenschappelijke mensenrechtencultuur te verstevigen en te verankeren in de instituties.

Deze aansporing is hard nodig. Op de een of andere manier moet aan onze volksvertegenwoordiging duidelijk gemaakt worden dat nog steeds een meerderheid voor een humane behandeling van vluchtelingen is en voor het respecteren van mensenrechten.