Pleidooi voor een wereldwijde CO2-taks

Brits econoom Nicholas Stern breekt een lans voor een eerlijke CO2-belasting. Stern werd in 2006 wereldberoemd met zijn rapport over de financiële gevolgen van de klimaatverandering. De website The Conversation had met hem een gesprek.

Wat ziet u twee jaar na het Klimaatakkoord (COP21 van december 2015) van Parijs als de belangrijkste thema’s in de strijd tegen de klimaatverandering?

“De voorbije twee jaar zagen we nog meer opvallende technologische veranderingen in de productie, opslag en transport van energie, met name een verdere prijsdaling van hernieuwbare energie. In opkomende economieën, waaronder China en India, is er heel wat gaande. Die landen verkrijgen nu een centrale positie in de wereldeconomie en tonen aan dat een sterke en inclusieve groei en de transitie naar een schone economie hand in hand gaan. Ook steden nemen de leiding. De transitie naar een groene economie en de bezorgdheid om luchtvervuiling leidden er tot meer aantrekkelijke en productieve werkplekken.”

“De politieke ontwikkelingen in Washington DC hebben de inspanningen elders in de wereld niet kunnen vertragen. Integendeel: de aankondiging dat Donald Trump de VS wil terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs lijkt andere landen juist vastberadener te maken, net als veel Amerikaanse staten en steden.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be