Platform voor islamitische queers weigert Rotterdam Pride Award

Stichting Maruf, het platform voor islamitische queers, zal de  Rotterdam Pride Annual Award 2019  niet in ontvangst nemen. Reden: Rotterdam Pride verwelkomt op haar tochten racistische groepen als de toenmalige Gayservatives (tegenwoordig De Roze Leeuw). Zelfs het fascistische Pegida is welkom bij Rotterdam Pride. Volledig statement van Maruf hieronder. En natuurlijk hulde voor dit principiële standpunt.

STATEMENT Rotterdam Pride Award

Via verschillende kanalen hebben wij vernomen dat wij de Rotterdam Pride Annual Award 2019 hebben gewonnen. Wij hebben vandaag de keuze gemaakt de Rotterdam Pride Annual Award 2019 niet in ontvangst te nemen.

Maruf weigert een award aan te nemen van de organisatie van Rotterdam Pride. Rotterdam Pride kiest er namelijk voor om racistische, fascistische en islamofobe groeperingen te verwelkomen en verdedigen.

Rotterdam Pride claimt een veilige haven te zijn en promoot zichzelf als het baken van inclusie en diversiteit. Dit is slechts een lege marketingtruc. Wij vinden het onacceptabel dat Rotterdam Pride deze racistische en haatzaaiende groeperingen verwelkomt op haar pride.

De geschiedenis van de Pride Walk in Rotterdam is in 2015 begonnen als een geweldig en noodzakelijk initiatief van de queer jongeren van Rotterdam. Het jaar daarop was helaas niets meer te zien van de trots, het enthousiasme en de blijdschap die zo essentieel waren voor de queer community van Rotterdam. De Pride Walk werd namelijk gekaapt door de organisatie van de Rotterdam Pride, de toenmalige Gayservatives (nu de Roze Leeuw) en Pegida. Zij kregen daarmee een podium.

Maruf vindt het uitermate zwak dat de organisatie van Rotterdam Pride geen politiek statement durft te maken. Het leven van een queer moslim IS immers politiek. Wij hebben, vanwege de intersecties van onze identiteit, niet de privileges het leven niet politiek te maken.

We voelen ons niet veilig en geaccepteerd in een omgeving die onderdrukkers beschermt en faciliteert. Wij concluderen dan ook dat Rotterdam Pride geen safe space biedt voor onze community en weigeren daarom de Rotterdam Pride Annual Award 2019 in ontvangst te nemen.

Van de FB-pagina van Maruf