Petry stapt uit fractie AfD

Al meteen herrie binnen de AfD: Frauke Petry stapt uit de fractie en gaat verder als eenmensfractie. Dat Petry over een goed gevoel voor spektakel beschikt bleek ook vanochtend weer. De partijvoorzitter  kondigde haar besluit plompverloren aan tijdens een persconferentie van de nieuwe AfD-fractie, zich daarmee verzekerend van een maximum aan aandacht. Petry ging niet in discussie, maar verliet onmiddellijk de zaal, haar AfD-collega’s in totale verbijstering achterlatend. Je ziet vice-voorzitter Gauland ter plaatse een hartverzakking krijgen:


Petry behoort tot de relatief gematigde vleugel van de partij. Ze is ervan overtuigd dat de AfD het nog veel beter had gedaan indien Gauland en andere kopstukken zich hadden onthouden van pogingen de Duitse geschiedenis wit te wassen.

De AfD wordt al sinds haar oprichting in 2013 geteisterd door een niet aflatende richtingenstrijd.  Opgericht door een stel betrekkelijk brave euro-sceptici is de partij steeds verder naar rechts afgedreven. Behoorde Petry in 2015 nog tot de rechtervleugel van de partij, inmiddels is ze – zonder zelf een millimeter opgeschoven te zijn – op de ‘linkervleugel’ beland.

Of Petry’s voorbeeld door andere relatief gematigde afgevaardigden gevolgd gaat worden is niet duidelijk. Petry was binnen de AfD in toenemende mate geïsoleerd geraakt, maar het is mogelijk dat ook anderen al hun moed bijeen rapen en uit de partij stappen.