Pegida-activist Edwin Wagensveld opnieuw gearresteerd

Pegida-activist Edwin Wagensveld is vandaag opnieuw gearresteerd wegens het paraderen met een hakenkruis. Eerder dit jaar werd Wagensveld tijdens een demonstratie van Pegida in Amsterdam al opgepakt voor  hetzelfde wapenfeit. Burgemeester Van der Laan had de demonstratie van Pegida weliswaar toegestaan, maar het tonen van hakenkruizen verboden. Wagensveld hield zich niet aan het verbod en werd gearresteerd. Daarvoor moest hij vandaag voor de kantonrechter in Amsterdam verschijnen.

zzz04
Edwin Wagensveld staat na een demo van HoGeSa (Hooligans Gegen Salafismus) de pers te woord. Illustratie: KAFKA

Bij het betreden van de rechtbank droeg Wagensveld een T-shirt met daarop de afbeelding van een hakenkruis dat in een prullenbak wordt gegooid, samen met een vlag van AFA. Het is een populair symbool onder extreemrechtse activisten die poseren als antifascisten. Nadat Wagensveld weigerde zich om te kleden of de afbeelding af te plakken, werd hij opnieuw gearresteerd.

Wagensveld heeft goede banden met het Duitse  nazi- en hooligancircuit:

Ed aus Holland’, die in werkelijkheid Edwin Wagensveld heet blijkt niet de nette, bezorgde burger te zijn die hij lijkt. Ed is een ‘geheime hooligan’. Uit een analyse van zijn persoonlijke facebook profiel blijkt hij allerlei berichten van de nazistische NVU te ‘liken’.  Ook heeft hij veel vriendschappen met extreemrechtse Nederlandse activisten, waaronder een aantal uit het meest radicale deel van deze beweging. De politieke oriëntatie van zijn facebookvrienden Jeroen van den Berg (Ulfhednar), Olav Schollaardt (Nationale Sozialisten Niederlande) en Edwin Middeljans (Blood&Honour) laat niets te raden over. Wanneer Middeljans op zijn profiel een foto plaatst waarop hij samen met Stefan Wijkamp (alias de Hollandse Hitler) op een neonazidemonstratie in het Duitse Remagen is te zien, plaatst Wagensveld een ‘like’.

Meer over Wagensveld bij KAFKA