Over het gif van Trump

“Dit gaat over Donald Trump. Als het overeenstemt met hoe jij het voelt, hoop ik dat je deze tekst wilt delen met anderen.”
Trump heeft een brandend lont in het kruitvat gegooid. Vanaf morgen brandt Jeruzalem, en is er strijd tot ver daarbuiten. Waarom?

Trump heeft aan Arabische leiders laten weten dat hij Jeruzalem gaat erkennen als hoofdstad van Israël, en de Amerikaanse ambassade gaat verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat klinkt misschien als een klein dingetje, maar dat is het niet: Trump legitimeert daarmee de illegale bezetting van Oost-Jeruzalem, en schrapt dus eigenlijk de afgesproken tweestatenoplossing.

Trump weet dat hij met deze beslissing vrijwel zeker een grote geweldsexplosie veroorzaakt. Hij is er letterlijk voor gewaarschuwd. Maar geweld is niet iets wat hij accepteert als niet te voorkomen bijkomstigheid van een groter doel – nee, een gewelddadige crisis IS zijn doel.

De manier waarop Trump zijn beslissing wereldkundig maakte, is typisch, en erg vergelijkbaar met de manier waarop hij voor het eerst de moslim ban aankondigde.

– Lees verder bij de bron, Grutjes.