Orbán eist dat Duitsland en Oostenrijk de grenzen sluiten

2015-07-03T124604Z_1_LYNXNPEB620JV_RTROPTP_3_EUROPE-MIGRANTS-HUNGARY
Vluchtelingenopvang in Hongarije Foto: todayonline.com
De Hongaarse premier Orbán eist dat Duitsland en Oostenrijk hun grenzen sluiten voor vluchtelingen. Zo niet, dan zullen er volgens Orbán de komende tijd nog miljoenen vluchtelingen naar Europa afreizen. Volgens Orbán beschikt Hongarije over voldoende middelen de vluchtelingen zélf op te vangen en te verzorgen.

Volgens het Verdrag van Dublin moeten vluchtelingen worden opgevangen in het land waar ze de EU voor het eerst binnenkomen. Duitsland en Oostenrijk hebben dat verdrag m.b.t. Syrische vluchtelingen tijdelijk buiten werking gesteld. De afgelopen dagen zijn duizenden Syrische vluchtelingen aangekomen in Wenen en München, waar ze over het algemeen warm welkom worden geheten.

De Duitse regering heeft inmiddels besloten 6 miljard euro extra ter beschikking te stellen voor de opvang van deze vluchtelingen. Daarvan gaat ca. 3 miljard naar de deelstaten. Wel is de Duitse regering van plan Albanië, Montenegro en Kosovo tot “veilige landen” uit te roepen. Mensen uit veilige landen kunnen veel eenvoudiger teruggestuurd worden naar het land van herkomst.