Opsteltens cannabisbeleid was van de pot gerukt

Ivo Opstelten is opgerot, maar het cannabisbeleid is nog niet veranderd. Alhoewel dit gebaseerd is op verdraaiing van feiten.

Tachtig procent van de in Nederland geteelde wiet gaat naar het buitenland. Zo luidt een bewering die jaren een grote rol heeft gespeeld in het Nederlandse softdrugsbeleid. Het zou blijken uit onderzoek. Elke poging van burgemeesters om wietteelt te reguleren, veegde oud-minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) ermee van tafel. Want, zei hij, zolang veel wiet de grens over gaat, helpt regulering niet tegen illegale plantages en georganiseerde misdaad in Nederland. Ook zou regulering strijdig zijn met de wet en met internationale verdragen.

Klopt dit? Nee. Hoeveel nederwiet de grens over gaat weet niemand, leert een rondgang langs meer dan tien wetenschappers en beleidsonderzoekers. En steeds meer landen experimenteren met vormen van legale wietteelt, dus dat kan kennelijk wel.
(VOC)

Beleidsonderzoekers blijken niet te protesteren tegen zeer selectieve interpretaties van hun publicaties, want de overheid is vrijwel hun enige opdrachtgever.