Opstand in St. Louis

In St. Louis was het ook vannacht weer flink raak. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de vrijspaak van een (inmiddels voormalige) agent die ervan werd beschuldigd een zwarte man te hebben vermoord. De rechter sprak de ex-agent, Jason Stockley, vrij van moord op Anthony Lamar Smith in 2011, ondanks het feit dat Stockley eerder had gezegd Smith te zullen vermoorden (“We’re killing this motherfucker. Don’t you know it.”). Om zijn misdaad te verhullen plantte Stockley naar alle waarschijnlijkheid een wapen in Smith’s auto. Hij werd gezien terwijl hij ter plaatse in een tas rommelde, later werd ook zijn DNA op het wapen gevonden.

De rechter vond het allemaal niet overtuigend. Smith was een dealer (er werd heroïne in zijn auto gevonden) en volgens de rechter dus in het bezit van een wapen. Een origineel staaltje juridische logica dat leidde tot vrijspraak voor Stockley.

De Amerikaanse politie is buitengewoon gewelddadig, sinds 1 januari 2017 heeft de politie 853 mensen doodgeschoten. Daarbij kan de politie rekenen op de steun van de rechterlijke macht: vrijwel niemand wordt ooit veroordeeld.

De protesten bleven dit keer niet beperkt tot de arme (grotendeels zwarte) wijken van de stad, ook in de ‘betere buurten’ ging men de straat op om te protesteren.Die protesten hebben inmiddels zúlke ernstige vormen aangenomen dat U2 en Ed Sheeran geplande concerten in St. Louis hebben afgelast.