Oproer in geprivatiseerde gevangenis in Birmingham

Donderdag 16 december was er een opstand in de gevangenis Winson Green in Birmingham, Engeland. Een gevangene had een sleutelbos kunnen bemachtigen van een bewaker en binnen de kortste keren waren er honderden gevangenen los. Zij stichtten brand in de trappenhuizen en verbrandden documenten.
De gevangenis dateert van 1849 en wordt geëxploiteerd door het zogenaamde beveiligingsbedrijf G4S. Dit neemt te weinig personeel aan, waardoor het resterend bewakingspersoneel zich onveilig voelt en op grote schaal ontslag neemt. De onvrede onder de gevangenen is een direct gevolg van deze situatie: men wordt vaak dagenlang opgesloten gehouden wegens personeelsgebrek.

Oproerpolitie vanuit geheel Engeland is ingezet om een einde te maken aan de opstand. Volgens de berichtgeving zijn er drie gewonden – wat als het juist is beslist een wonder mag heten. Een net op de dag van de opstand vrijgelaten gevangene omschreef tegen de Birmingham Mail de situatie “binnen” als totale chaos (voor de opstand dus).
In de loop van de avond gaven de gevangenen zich over.
Het ministerie van binnenlandse zaken heeft het beheer van deze “geprivatiseerde” gevangenis overgenomen. Of de Tories verder afzien van het voor winst laten exploiteren van eeuwenoude bajesen is nog maar de vraag.