Ophef over D66 kabinetsformatie-motie

Is het een motie van wantrouwen jegens alle toekomstige Tweede Kamers of louter een poging om de kabinetsformatie voortaan transparanter te maken? Het voorstel van de D66-Kamerleden Boris van der Ham en Gerard Schouw om voortaan de Tweede Kamer na de verkiezingen een (in)formateur te laten aanwijzen, maakte gisteren heel wat los. (Trouw)

Ik snap er helemaal niks van, iedere keer als dit ter sprake komt, dan wordt iedereen heel onrustig alsof het een revolutie is. Maar de Tweede Kamer heeft deze mogelijkheid al sinds februari 1971,  motie Kolfschoten (pdf). De TK heeft er één maal gebruik van gemaakt en het schijnt niet bevallen te zijn. Kippenhok kwam er niet uit (zie laatste alinea), te veel meningen en te veel partijbelangen.

Zoals de laatste informatie en formatie is gegaan heeft de huidige MP alles bepaald (pdf), lijkt mij ook geen goede zaak. Misschien toch maar eens die weg via een Tweede Kamer volgen en dan met zijn allen gewoon goed opletten? Opdat er NOOIT!!!!!!!! meer zo’n vies, bruin, brievenbusvingerlikkend, smerig kabinet komt?