Onze manier van leven in gevaar

met ontzetting en schaamteTerwijl bij Jinek Diederik Samsom verkondigt dat de helft van de vluchtelingen een economisch motief heeft (is dit een bijstelling van de nonsens die partij-collega Timmermans eerder verkondigde? Het is in elk geval weer aantoonbare onzin) wordt aan de andere kant door de VVD de aanval op vluchtelingen voortgezet. Staatssecretaris Dijkhoff waarschuwt eventuele donateurs. “Er worden miljoenen gespendeerd aan de Haagse lobby voor een ruimhartiger asielbeleid.”

Halbe Zijlstra wil ook nog wel een duit in het zakje doen door de angst aan te wakkeren, want onze manier van leven komt in gevaar door te weinig kritiek op de islam.

Over wat voor manier van leven heeft hij het; en over welke normen? Gaat het om straffeloos graaien en illegale zelfverrijking ten koste van de burger? De neoliberale normen van ikke en de dikke en de rest kan stikken?

Wat gaat er om in de hoofden van deze mensen? Wat verwachten zij te winnen met hun goedkeuring van en deelname aan oorlogen, waardoor mensenlevens in gevaar komen? Waarom werken ze mee aan het bombarderen van woonplaatsen van mensen om vervolgens deze mensen als ze dan vluchten voor het geweld tegen te houden bij de grens al roepend dat ze alleen maar komen om onze welvaart af te pakken en onze manier van leven te bedreigen? Wat rechtvaardigt dergelijk handelen? Welke norm en welke waarde spreekt hier uit?

Wat kan hun overtuiging hebben aangewakkerd dat dit juist is en goed? Welke beloning is hen in het vooruitzicht gesteld; nu of later?
Gaat het om eer, aanzien, maagden in de hemel, een belangrijke functie met een riant inkomen, macht?
Ik mis de waarden en normen: medemenselijkheid, naastenliefde, barmhartigheid, eerlijkheid, behulpzaamheid.

Inderdaad Halbe Zijlstra heeft gelijk: Onze manier van leven is in gevaar. De VVD heeft daar echter ook haar aandeel in geleverd.