Ontmoedigingsbeleid vluchtelingen succesvol: ze vertrekken of plegen zelfmoord

De bezorgde aspirant-Landwachters van dit land kunnen gerust zijn: steeds meer vluchtelingen verlaten dit land vrijwillig, ontmoedigd door de enorm lange procedures. De regering ontkent dat het hier een bewust ontmoedigingsbeleid betreft, ook al heeft ze aangekondigd de termijn voor gezinshereniging te willen verlengen naar mogelijk een jaar. Ach, waarom zo voorzichtig gedaan? Verleng het gewoon gelijk naar drie jaar, zoals in Denemarken, dat andere ooit zo sociaal-democratische land waar men nu al niet meer schroomt vluchtelingen van hun kostbaarheden te beroven.

Ach ja, zo af en toe gaat er wel eens iemand over tot wanhoopsdaden ten gevolge van de uitzichtsloze procedures, zoals onlangs een Irakese vluchteling, omdat hij uit wanhoop over de eindeloze procedure waarin hij verstrikt was geraakt terug naar Irak wou, maar ook dat ten gevolge van de trage molens van de IND niet kon.

Artsen Zonder Grenzen wees er vandaag nog op hoe de walgelijke mentaliteit van de meeste Europese landen, om hun land zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vluchtelingen, enorme problemen heeft veroorzaakt in het afgelopen jaar.

Dit gaat een tijdperk worden waar ooit vol schaamte op teruggekeken gaat worden, en Nederland zal bepaald niet het land met de minste reden tot schaamte zijn. Zoals gewoonlijk.