Ontkleed u naar behoren!

bikiniHet is een cartoon die ik alleen kan beschrijven, hem laten zien gaat niet. Van die streng ogende dik aangeklede zendelingen, afkomstig uit de VS vermoedelijk, die op een eiland in de Stille Zuidzee aankomen. Daar zien ze de vrolijke inboorlingen, niet of nauwelijks gekleed, dartelen. Vrouwen die bovenop de man liggend de liefde bedrijven. Dat laatste is volgens de legende al bijzonder onchristelijk, vandaar “het standje missionaris” voor mannetje boven, liefst op de vrouw.
U kunt het zich voorstellen? Die dik aangeklede bleekneuzen roepen tot de inboorlingen: “Get dressed properly!”

Het rechter deel van de tweeluikcartoon laat witte zo goed als ontklede badgasten op het tropische strand zien. De van top tot teen geklede inheemsen roepen boos naar dit tafereel: “Get dressed properly!”

Laatst vroeg ik mij af hoe het stond met de bejaarde feministe Nawal el-Saadawi, die zo verheugd was in de revolutiedagen in Egypte in 2011. Hier een recent interview, zij heeft liever het militaire regime dan de Moslimbroederschap. Nee, de hijab of niqaab zijn onderdrukkend maar dat is het halfnaakt rondlopen van “westerse” vrouwen ook, vindt zij. Kanarieboekje maatschappijkritiek, zou ik zeggen. Niemand dwingt “westerse” vrouwen “halfnaakt” te lopen. Overheden op het Arabisch schiereiland en in Iran hebben wel hun dwingende voorschriften over het inpakken van vrouwen.

Maar dan zie je de reacties in Nederland op het boerkiniverbod aan een strand in een ooit voor mondain doorgaande badplaats aan de Côte d’Azur. Het Front National is er de grootste partij, dat mis ik totaal in de berichtgeving over dit verbod. En dan blijkt dat er zo ongeveer een ontkledingsGEBOD geldt voor “westerse” vrouwen, en voor haar niet alleen. En hoewel de bikini alleen al door de naam verraadt geen lang geleden bevochten verworvenheid te zijn (genoemd naar een eiland waarvan de bevolking verdreven is voor atoombomproeven, van goede smaak hoeft men “het westen” zelden te betichten), wordt, net als die prachtige rechten van vrouwen en homo’s, het ontbreken van bedekking ingezet tegen “de moslims” of “islam”.

En uiteraard moet een van de feestneuzen van Bruin II zijn populistische drol dienaangaande ook even draaien.

God sta ons bij.