Olympische Spelen luiden einde in van tijdperk van Braziliaanse megaprojecten

Investeringsprojecten en grootse bouwwerken die tot aan de start van de Olympische Spelen doorgingen, moesten Brazilië groei en welvaart brengen. Met de opschorting van het ene na het andere project dreigt ook de droom voor meer welvaart als een kaartenhuisje in elkaar te vallen.

Een tijdperk van mega-evenementen en megaprojecten komt stilaan ten einde met de start van de Olympische Spelen morgen, tot en met 21 augustus, in Rio de Janeiro. De gretigheid waarmee Brazilië zich op reusachtige bouwprojecten gooide heeft de economische en politieke crisis nog aangewakkerd.

Het is geen toeval dat president Dilma Rousseff, voorlopig geschorst omdat ze ervan wordt beschuldigd dat ze de budgettaire regels heeft gebroken, nog deze maand de uitslag van de definitieve stemming in de Senaat zal kennen.

De afgelopen tien jaar hebben grootschalige investeringsprojecten en publieke bouwwerken, sommige nog niet beëindigd, andere in de steek gelaten, de economie gestuurd en tegelijk de opkomst en het verval van Rousseffs Arbeiderspartij (PT) verregaand bepaald.

De economische groei van het land en het internationale prestige dat het wist op te bouwen tijdens de ambtstermijn van toenmalig president Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2011), speelden een belangrijke rol in de keuze voor Brazilië als gastland van de FIFA Wereldbeker in 2014 en de Olympische Spelen dit jaar.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be