Na 18 maanden campagne voeren is het vandaag eindelijk zover, Amerika mag naar de stembus, tenminste vandaag voor het laatst naar de stembus. In werkelijkheid wordt er al weken gestemd. Al meer dan 35% van de stemmen waren er tot gisteren uitgebracht. Terwijl Mitt Romney vandaag nog een laatste ronde doet in Ohio en Pennsylvania, houdt Obama het bij een aantal interviews. Dingen waar je niets aan kan doen hoef je je ook niet druk over te maken zei een wijs man ooit.
Voter suppression
Waar wel opwinding over is, zijn de vele manieren waarmee de Republikeinen het stemmen moeilijker proberen te maken. In Florida is het niet raar als je 8 uur(!) moet wachten voordat je kan stemmen en vreemd genoeg zien we dit soort taferelen alleen in wijken waar minderheden wonen. Ook in Ohio zien we dit soort praktijken, ook worden er “robocalls” gedaan waarin vermeld wordt dat je alleen kan stemmen met een foto-ID en dat stemmen zonder foto-ID strafbaar is. Flagrante leugens natuurlijk en een schandelijke manier om verkiezingen te winnen. Ik durf het zelfs een aanval op de democratie te noemen. Echter vrienden van mij wonend in Florida verzekeren dat deze praktijken het tegenovergestelde effect hebben. Het maakt mensen zo kwaad, dat ze juist nu, koste wat het kost hun stem zullen uitbrengen.
Want er staat heel wat op het spel, rechts conservatief wil je misschien doen geloven dat deze president niets voor elkaar heeft gekregen, maar niets is minder waar.
4 jaar Obama
Op 20 januari 2009 werd Barack Hussein Obama II president van de Verenigde Staten. Historisch, omdat hij de eerste Afro-Amerikaan was die het hoogste ambt in de VS had bereikt. Maar ook omdat hij verandering beloofde, kwesties waar de VS al jaren mee worstelde zouden eindelijk aangepakt worden. Echter de omstandigheden waren lastig, de VS was betrokken in 2 oorlogen (Afghanistan en Irak), had te maken met een krimpende economie (-9%), het begrotingstekort was 1.400 miljard per jaar, er werden iedere maand 800.000 mensen werkloos, bank na bank stond op omvallen, de belangrijkste industrie van de VS (de auto-industrie) stond op het punt failliet te gaan en het land was erg gepolariseerd. Waar te beginnen?
Op 29 januari 2009 tekende Obama zijn eerste wet; Lilly Ledbetter fair pay act, een wet die er voor zorgde dat mannen en vrouwen bij gelijk werk ook gelijke verdiensten horen te krijgen. Maar hier bleef het niet bij, een overzicht van de belangrijkste Obama wetten:
– Credit Card Accountability, tegen snelle renteverhogingen op CC leningen
– Family Smoking, regulering van de hoeveel nicotine in een sigaret
– Hate Crimes Bill, een mishandeling op basis van iemands geaardheid is nu een federaal misdrijf
– Education act, zorgend voor studieleningen en financiering
– Affordable Healthcare (Obamacare), zorgend voor een fatsoenlijke ziektekostenverzekering voor iedereen
– Repeal don’t ask, don’t tell, tegen discriminatie van homo’s in het leger
De banengroei is van -800.000 naar +177.000 per maand, de oorlog in Irak is voorbij, Afghanistan in 2014. De economie groeit gemiddeld met 3% per jaar, de auto-industrie is gered, de banken zijn gered en er is regulering voor banken gekomen, het begrotingstekort is teruggelopen naar 1.100 miljard en er ligt een begroting voor 2013 met een tekort van 700 miljard (zal wel wat oplopen naar vermoedelijk 900 miljard).
De feiten geven duidelijk verbetering en herstel aan, maar de kritiek van de Republikeinen is dat het herstel niet snel genoeg gaat. En dat als zij weer aan de macht komen ze het herstel zullen versnellen met hetzelfde beleid dat de rotzooi in eerste instantie heeft gemaakt.
Vandaag wordt bepaald hoe de wereld economisch, sociaal en militair wordt geleid. Hopelijk begrijpen de Amerikanen dat ook en kiezen ze voor realisme.
Wat is mijn voorspelling? Obama gaat winnen, met 303 kiesmannen, zodra er noemenswaardige ontwikkelingen zijn meld ik mij.
Ik gok ook Obèmèh.
Ik gok en hoop het ook. Maar je weet maar niet wat voor lage listen die Republikeinen nog uithalen om democratische stemmers te blokkeren. Hoorde laatst ook dat ze destijds in 2000 in Florida wegomleggingen hadden gemaakt zodat men stembureau’s niet kon bereiken in democratische gebieden.
Ik hoop ook Obama. Maar is een raar land hoor die VS. Zag op TV een man die vindt dat Obama een marxistische-socialist is omdat hij een goede zorg voor iedereen wil. Dat is te veel ‘overheid’, idioten.
@ 2 Niet normaal toch? Dit is gewoon vervalsing, maar nu doe je er weinig aan. De Dems moeten nu na de verkiezingen er eens een punt van maken.
@3, Keira… Wat te denken van: Obama is (zowel!) een communist als een atheist en een moslim! Alle drie tegelijk!
Kan zo de video niet terug vinden, staat ergens op joetroep. Interview tijdens een Romney dingetje.
Mapje:
http://elections.nytimes.com/2012/electoral-map
Google mapje http://www.google.com/elections/ed/us/results
Wij vertrouwen stemcomputers niet. En wel hierom: http://www.latimes.com/news/politics/la-pn-obama-romney-vote-changed-video-20121106,0,2624865.story
(Stem op Obama verandert in stem op Romney)
En: Maar u kunt woensdag ook stemmen, hoor: http://www.latimes.com/news/politics/la-pn-florida-absentee-ballots-election-day-20121106,0,5461159.story?fb_ref=fb_widget
Virginia is too close to call, Obama pakt New Hampshire
Hier een mooie pagina om het te volgen: http://elections.huffingtonpost.com/2012/results
Het is nu twee uur ’s nachts, en ik vind het nu te eng worden hoor, ik kijk morgen verder. Obama vóór in Florida, vooralsnog…
Vooralsnog ziet het er goed uit in Florida ik denk dat Virgina naar Romney gaat. Spannend!!!
5:30 uur 275 kiesmannen voor Obama, ik ga slapen
Romney is het er nog niet mee eens
Wauw! Wat een inspirerende toespraak van Obama. Die kan de geschiedenisboeken in
‘Het beste moet nog komen.’ Laten we daar dan maar op hopen.
Ze maken er daar altijd een prachtig toneelstuk van. Erg motiverend, dat wel. In Nederland is de politieke show een stuk saaier meestal.
@18 alhoewel de debatten op TV hier juist een idolsshoww zijn geworden, dat viel me daar deze keer honderd procent mee.