Nul opkomst bij demonstratie van Pegida in München

Niet alleen in Nederland is Pegida een aflopende zaak, ook in Duitsland krijgen de neonazi’s amper nog mensen op de been. Absoluut dieptepunt: bij de aangekondigde demo in München afgelopen zaterdag kwamen precies NUL (0) mensen opdagen. Zelfs de organisatoren zagen het blijkbaar niet zitten. Volgens onbevestigde berichten doken die de kroeg in.


Begin 2015 gingen in München 1500 mensen namens Pegida de straat op. Eerder dit jaar kwamen er nog maar 200 mensen opdagen en tegenwoordig is de opkomst dus nul. Hetzelfde patroon valt waar te nemen in heel Duitsland, met uitzondering – tot op zekere hoogte – van Dresden.

De terugloop is deels te wijten aan het feit dat de Pegidisten bij hun betogingen spitsroeden moesten lopen tussen de tegenbetogers. Deels is het waarschijnlijk echter ook te wijten aan het bestaan van een electoraal alternatief. De Alternative für Deutschland (AfD) heeft het extreemrechtse smaldeel opgevangen en het idee gegeven dat ze ‘gehoord’ wordt. In die zin heeft Pegida zichzelf overleefd.