Nu Spekman en Samsom de vrije teugel hebben blijft Asscher niet achter

Nee, ik heb geen idee wie Johan Derksen is, en naar het programma “Pauw” kijk ik niet. Derksen moet op de Nederlandse televisie hebben zitten klagen over “Marokkaanse” voetballers. Daarvan moet je er niet te veel in je club hebben, vindt de man. De minister van integratiezaken en sociale afbraak valt hem bij:

Maar mag hij dan niet benoemen dat er problemen zijn met teams met Nederlands-Marokkaanse spelers? Jawel, dat mag. Korte lontjes, schelden. Opgefokt gedrag. Zo gaat de lol er wel vanaf, van het amateurvoetbal. Het is niet nieuw, het was er al toen ik als sierlijke rechtsbuiten over de Amsterdamse velden dartelde.

Het is niet exclusief voor teams met veel Nederlands Marokkaanse spelers. Bepaald niet (Schellingwoude uit was toen een veldslag). Maar het komt te vaak voor om te negeren.

Zullen we naar het probleem kijken? Dat is het gedrag, en het gebrek aan adequate reactie. Jongens die zich slecht gedragen op het voetbalveld hebben blijkbaar niet meegekregen dat dat niet hoort. Teamgenoten die het laten gaan – of zelfs meedoen – snappen niet dat ze medeverantwoordelijk zijn. Clubs die ze laten begaan laten hun naam verpesten. KNVB die spelers niet verwijdert laat het dooretteren.

Bij wangedrag wegkijken verergert het probleem. En daar hebben heel veel mensen last van: de andere teams en spelers wiens plezier vergald wordt. De vele, vele Nederlands-Marokkaanse jongens die zich wel normaal gedragen en die nog meer gewantrouwd en gediscrimineerd zullen worden. Die gewoon willen genieten van voetbal in het weekend.

Het staat op Facebook, dus het is waar! Een link gaan we u niet geven, u komt er zelf wel uit.
Enkele kanttekeningen:
1. Wie zich niet gedraagt op het veld zal dit waarschijnlijk afgekeken hebben van de miljonairs die ook nog wel eens een bal trappen op de kijkdoos en daarbij hun medespelers zelden ontzien. Asscher ontgaat dat. Miljonair worden is een goed voorbeeld geven, zal hij vinden.
2. Er wordt weer eens “weggekeken”. Asscher “benoemt” daarentegen. In een royaal gebaar vindt hij dat je wel in je onderbroek mag douchen, een treurig idee, maar het gebrek aan privacy in de doucheruimten bij sportlokalen, dat spreekt vanzelf. Ies koeltoer waarschijnlijk. Joods-christelijk-humanistische Nederlandsche koeltoer.
3. “Nederlands-Marokkaanse jongens die zich wel normaal gedragen.”
Wat kun je daar nog aan toevoegen?