‘Notenkleurige’ man gefixeerd op station Deventer

Gewoon een ‘notenkleurige’ man ‘fixeren’, omdat het kan (notenkleurig, die kende ik nog niet. Waarschijnlijk omdat ‘lichtgetint’ inmiddels teveel met PVV-racistische uitspraken geassocieerd wordt). Met een koffer op een perron staan terwijl je notenkleurig bent. Het moet niet gekker worden, nietwaar? Ga effe ergens anders notenkleurig staan zijn zeg. Met je koffer.

Welke kleur?
Welke kleur?

Iemand op het perron vertrouwt het niet, vooral vanwege het gedrag van Mohammed. Hij kijkt de hele tijd zenuwachtig om zich heen, ziet de tipgever. Met beelden van recente aanslagen op het netvlies, belt hij de politie. Die slaat groot alarm en omsingelt het station. Invalswegen worden afgesloten. Treinverkeer stilgelegd. Zonder dat Mohammed en zijn familie het beseffen zijn ze terreurverdachte geworden.

Fixeren betekent iemand het fysiek onmogelijk maken ook maar iets te doen, want men sloot niet uit dat hij via een mobiele telefoon een explosief tot ontploffing zou brengen. Dit moet fysiek dus behoorlijk ingrijpend geweest zijn.

Volgens een politiebron maakte het niet uit of de man ‘geel, blauw of paars’ was. De politie greep in vanwege het zenuwachtige gedrag van de man. Ze wilden geen risico nemen. ‘Liever dit, dan het risico lopen op een bomaanslag’.

Altijd weer dat paars, om de ruimdenkendheid ten aanzien van andersgekleurden toch maar te benadrukken. Nee, natuurlijk, als IK met een koffer op een perron nerveus rond ga staan kijken word ik ook gelijk gefixeerd. Zoals ik afgelopen zomer nog deed op station Venlo, en daarna op station Düsseldorf, omdat de gegevens op de betreffende borden gewoon f#cking onduidelijk waren en ik mijn vliegtuig naar de Verenigde Staten niet wilde missen. Ik arriveerde pas 25 uur na vertrek op de plaats van bestemming, maar dat was vanwege een zes uur durende overstap en files tussen het betreffende vliegveld en uiteindelijke plaats van bestemming.

Het is maar goed dat er geen hysterische PVV-sympathisant op de betreffende perrons stond, want in de zomer word ook ik behoorlijk notenkleurig.

Bron: De Stentor