(Northern) Soulklassieker du jour: Inner city blues

1971 is een waar breukvlakjaar op het gebied van “zwarte” muziek (waarschijnlijk voor wat men popmuziek noemt in het algemeen maar daarover wellicht een andere keer).
De in het algemeen opgewekt van toon zijnde R&B/soul werd afgelost door een stijl die funk werd genoemd, een woord dat van huis uit angst betekent.
Curtis Mayfield, Gene McDaniels en Marvin Gaye (om drie belangrijke apart te noemen) kwamen met albums uit met teksten en muziek die de hopeloosheid van zwart Noord-Amerika deden weerklinken: oorlog tegen het verzet van de Black Panthers, introductie op grote schaal van heroïne in de getto’s, de daarbij behorende War on Drugs en War on Crime, in feite een oorlog tegen Zwart Noord-Amerika die nog steeds aan de gang is.

What’s going on? van Marvin Gaye is een te belangrijk album om er slechts een enkel nummer van te kiezen. Coverversies bieden ruimte voor meer. Uit 1985 een live-uitvoering van Inner city blues door het Engelse jazzensemble Working Week met Juliet Roberts als vocaliste.