Noorse bank DNB trekt zich terug uit #DAPL

De grootste bank van Noorwegen, DNB, heeft aangekondigd dat zij haar activa in de Dakota Acces pijplijn heeft verkocht. Het bericht volgt nadat Greenpeace Noorwegen 120.000 handtekeningen, bijeengebracht door SumOfUs.org, aan de DNB had overhandigd. Ook door anderen is er bij de bank en andere financiële instellingen op aangedrongen de investering uit het project terug te trekken.

DNB had eerder al laten weten dat zij de lening ging heroverwegen. De lening bedraagt tien procent van de totale financiering van de pijplijn.
Reactie van Martin Norman van Greenpeace Noorwegen:

Goed dat DNB zijn activa in de omstreden pijplijn heeft verkocht en het is een duidelijk signaal dat het belangrijk is dat mensen zich roeren als onrecht wordt begaan. We verwachten nu dat DNB ook onmiddellijk haar leningen voor het project beëindigt.
Er zou een clausule in het leencontract moeten zijn dat gaat over schendingen van de mensenrechten, en DNB zou die moeten gebruiken om haar geld terug te krijgen en alle bemoeienis met de Dakota Acces pijplijn te beëindigen. Als zij niet zo; n clausule hebben dan moeten zij aanvaarden dat zij een slecht contract hebben en het verlies nemen.

Bron: Greenpeace.