Om samen te vechten voor een wereld waarin we grenzenloze solidariteit voorop stellen, organiseren we op 25 & 26 november een antiracistische marathon met workshops, discussies, eten, films, feest en acties om de strijd tegen racisme te versterken.
Twee jaar geleden organiseerden we een zeer succesvolle demonstratie in Nijmegen – het was een duidelijk signaal voor vrijheid van beweging, tegen racisme en voor grenzenloze solidariteit. Twee jaar later, met de electorale winst van de PVV en FvD, de aanwezigheid van de AfD in de Bondstag en Trump als president van de VS, lijkt de steun voor extreemrechts gedachtengoed een nieuwe impuls te hebben gekregen. De afgelopen jaren zijn de racistische intimidaties en gewelddadige aanvallen op mensen met verschillende achtergronden die zich uitspreken tegen racisme enorm toegenomen.
In Nederland uitte dit zich onder andere in de bejegening van antiracisme-activisten als Sylvana Simons, gewelddadige aanvallen op vluchtelingenopvangcentra, en de recente acties tegen bijvoorbeeld islamitische scholen en moskeeën. Lokaal beklom een Pegida-demonstrant afgelopen jaar het podium bij de ‘Nijmegen Against Hate’ manifestatie en zag kans om juist daar zijn haatdragende boodschap te verspreiden. Ook probeerden extreemrechtse figuren van Nijmegen Rechtsaf tot twee keer toe een bijeenkomst tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet te verstoren.
Helaas zijn dit niet slechts incidenten. Racisme is namelijk nog steeds onderdeel van de Nederlandse samenleving. Dit land is nooit echt losgekomen van het koloniale verleden en profiteert er nog altijd van. Kapitalisme, nationalisme, kolonialisme, racisme en fascisme: het één bestaat niet zonder het ander.
Mensen zonder papieren worden steeds verder gemarginaliseerd evenals mensen die hen ondersteunen. Landen van de Europese Unie maken afspraken met Libië en Turkije om migranten tegen te houden voordat zij überhaupt de Middellandse zee kunnen bereiken. Migratie kan veel verschillende oorzaken hebben, en veel wordt veroorzaakt door westerse economische en buitenlandse politiek. Maar laat één ding duidelijk zijn, er bestaan wat ons betreft geen redenen die niet legitiem zijn. Wij zijn voor vrijheid van beweging voor iedereen ongeacht (economische) status, gender, religie of kleur.
Van de gevestigde politiek hoeven we niets te verwachten. Als we racisme en verrechtsing willen stoppen zullen we zelf het initiatief moeten nemen, het met elkaar en van onderop moeten aanpakken. Door samen te komen op straat en de onderlinge betrokkenheid te vergroten kunnen we een begin maken met het zichtbaar maken van een concreet alternatief. Voor een leven in veiligheid, solidariteit en sociale zekerheid voor iedereen! Houd voor meer informatie het programma op de website van Nijmegen tegen Racisme in de gaten.
– Overgenomen van Nijmegen tegen Racisme