Neushoorns op randje van uitsterven als gevolg van stropen

Treurig stemmende beelden uit Zuid-Afrika. Het aantal door stropers gedode neushoorns neemt de laatste jaren dramatisch toe. In 2015 werden alleen al in Zuid-Afrika 1175 neushoorns gedood door stropers.

SouthAfricaRhinoPoaching2015_medium


In het begin van de twintigste eeuw leefden er in Afrika nog zo’n 500.000 neushoorns. Inmiddels staan alle vijf soorten (2 in Afrika, 3 in Azië) op de Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten. Sommige ondersoorten, zoals de westerse zwarte neushoorn, zijn inmiddels al uitgeroeid.

Diceros_bicornis_(Etosha)
Een zwarte neushoorn met haar kalf. Foto: Wikipedia.

De huidige crisis wordt vooral veroorzaakt door de grote vraag naar de hoorn van neushoorns in Azië, met name in Vietnam. Traditioneel wordt aan die hoorn (overigens niet bestaande) medicinale eigenschappen toegeschreven. Daarnaast geldt het bezit van zo’n hoorn als statussymbool.

De huidige systematische strooppartijen worden opgezet door de georganiseerde misdaad. De bendes – het zijn echt geen eenlingen – zijn uitgerust met het beste materiaal. Vaak zijn ze beter bewapend dan de parkwachters die geacht worden hen tegen te houden.

Meestal worden de neushoorns neergeschoten met een verdovingsgeweer. Daarna wordt de hoorn verwijderd en de neushoorn achtergelaten om langzaam dood te bloeden.

Meer over de jacht op neushoorns en de pogingen hen te redden vind je op deze site.