Nepdissident Ad Koppejan (CDA)

In het CDA vinden ze hem onuitstaanbaar, omdat hij tegen de samenwerking met de PVV streed, met zijn schone handjes, zijn schoon geweten. Buiten het CDA vond iedereen hem een nepdissident, door wie geen enkel PVV-plannetje voortijdig sneefde. Aan beide zijden aangebrand. Dat gebeurt normaal geen enkele pannenkoek. (Volkskrant)

Peter Middendorp beschrijft in een denkbeeldig verhaal het afscheid van Koppejan van politiek Den Haag. Als ik dat zo lees, zou ik bijna medelijden krijgen met de man. Miskend als hij is. Maar ik behoor toch tot de mensen die dachten dat hij echt karakter had en zijn rug echt stijf zou houden. Ook ik vind hem een nepdissident, net als Ferrier. Het zal niet makkelijk geweest zijn in die slangenkuil van een CDA. Maar wie zegt dat het leven altijd makkelijk is?

Van mij mag Koppejan terug naar Zeeland en daar gaan uitleggen wat dat rug recht houden inhield. Dat hij gevochten heeft voor de Hedwigepolder is logisch, elke Zeeuw krijgt een trauma van land onder water zetten. Dat kan ik ook wel begrijpen. Wat ik niet kan begrijpen is dat er – met het CDA in de regering – afspraken worden gemaakt met België, die dan vervolgens uitgesteld en afgezwakt moeten worden omdat men zich niet helemaal had gerealiseerd wat het betekende voor het stembureau.

Ook de problemen met Mauro en de opstelling van het CDA daarin, ook van Koppejan, zal ik ook niet licht vergeten. Het is goed dat Koppejan vertrekt uit Den Haag. Nog beter zou het zijn als het hele CDA er niet meer vertegenwoordigd was.