Neonazi Tommy Robinson op borgtocht vrij

Tommy Robinson is op borgtocht vrijgelaten. Volgens een Britse rechter zijn er in zijn zaak procedurele fouten gemaakt. Robinson mag een nieuwe behandeling van zijn zaak in vrijheid afwachten.

Robinson – wiens echte naam Stephen Christopher Yaxley-Lennon luidt – werd eind mei aangehouden omdat hij de verdachten bij een proces filmde. In Engeland is dat niet toegestaan omdat het de leden van de jury kan beïnvloeden. Omdat Robinson nog een voorwaardelijke straf voor hetzelfde vergrijp uit had staan werd hij ter plaatse opgepakt en afgevoerd.

Robinson’s arrestatie leidde tot grote woede in extreemrechtse kringen. In Engeland gingen duizenden fascisten en hooligans rechtse activisten de straat op om te protesteren tegen de arrestatie van hun leider. Zover kwam het in Nederland niet, maar Robinson kon hier te lande wel rekenen op de steun van fascistische blogs als The Post Online, De Dagelijkse Standaard en het Nieuw Israëlietisch Weekblad. NIW-redacteur Bart Schut liet vandaag nog maar eens weten een groot fan van Robinson te zijn.


Opmerkelijk, want Robinson is jarenlang lid geweest van de expliciet antisemitische British National Party.