“Nee”-stemmers moeten hun winst bij Turks referendum nu via de straat veilig stellen

Het referendum over de nieuwe grondwet die de Turkse president meer macht geeft, is gewonnen door Recep Erdoğan. Volgens de officiële uitslag met 51 procent “ja” tegen 49 procent “nee”. Zondag nam ik vol spanning met een groep vrienden plaats voor de tv. De Turkse satellietzenders CNN TÜRK, NTV en Kanal D deden live verslag van het referendum. Ik realiseerde me gaandeweg dat ik getuige was van de best georganiseerde verkiezingsfraude uit de Turkse geschiedenis. Met eigen ogen zag ik hoe media in dienst van de regeringspartij AKP de boel open en bloot bedrogen en manipuleerden.

Het begon eigenlijk al vrij vroeg met een omstreden uitspraak van de voorzitter van de Kiesraad. Die maakte plots bekend dat ook stembiljetten zonder stempel mee zouden tellen. Hij veranderde zo de regels tijdens het spel, want de telling van de stemmen was al aan de gang. Er waren toen al aanwijzingen en bewijzen binnengekomen dat er op grote schaal werd gefraudeerd. Dat werd natuurlijk al verwacht en daarom waren leden van oppositiepartijen alert bij de stemlokalen. Ook bij mij en mijn vrienden groeide de argwaan. Toen de eerste uitslagen binnendruppelden, kregen we de indruk dat “ja” ging winnen met zeker zestig procent van de stemmen.

Onze teleurstelling was dan ook groot. Ik probeerde de boel een beetje te kalmeren. Bij eerdere verkiezingen ging het ook zo: eerst komen de voor de regeringspartij AKP meest gunstige uitslagen, waardoor sommige waarnemers van de oppositie bij de stemlokalen in verwarring raken. Teleurgesteld verlaten die dan vroegtijdig hun stemlokaal omdat ze geloven dat ze de verkiezingen al hebben verloren. Maar zondag niet. Al vrij snel nam het aantal getelde “nee”-stemmen in rap tempo toe. Het ging zelfs zover dat “nee” “ja” begon in te halen in Ankara en Istanboel. De grote steden stemden “nee”.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak