Nederlands geld naar de North Dakota Access Pipeline

nodaplIn het heel kort: anno 2016 vindt de Amerikaanse regering het nog steeds nodig om nieuwe oliepijpleidingen aan te leggen. Daar heb ik sowieso problemen mee, want waarom investeer je nu nog in een doodlopende industrietak? Investeer je geld in de toekomst! Olie is zó twintigste eeuw!

Maar goed, dat doen ze. Vervolgens plannen ze die pijp vlak langs een stad – Bismarck – waar 90% van de bevolking blank is. De mensen in de stad protesteren bij de regering, en vervolgens wordt de leiding gepland dwars door het Sioux territorium. In 1853 is dit territorium aan de Sioux van Standing Rock gegeven als privé bezit. De pijpleiding moet nu over een rivier heen, en dwars door een belangrijk archeologisch gebied. De rivier brengt drinkwater bij de Standing Rock Sioux, en aan miljoenen mensen stroomafwaarts. Nou hoeft dat geen probleem te zijn, als er de afgelopen jaren niet al honderden lekkages zijn geweest in de Dakota’s met andere pijpleidingen. Mensen vertrouwen het niet meer – terecht.

Dus zijn de Standing Rock Sioux gaan protesteren – zonder gehoor te krijgen. Pas toen ze massaal voor de bull-dozers gingen liggen (en staan) kwam er een reactie. Ga maar op Twitter zoeken naar #NoDAPL, en de meest geweldige foto’s van politiegeweld krijg je te zien. Mensen die vreedzaam protesteren tegen een oliepijpleiding over hun eigen in privé bezit land, worden met rubber kogels en groot machtsvertoon weggejaagd.
Uiteindelijke verantwoordelijke voor deze situatie is inderdaad de regering van de Verenigde Staten. Er is ondertussen een gerechtelijk bevel gekomen – zo heb ik begrepen – om opnieuw naar de pijpleiding te kijken. Dit is goed nieuws, maar in Amerika is groot geld nog altijd erg machtig. En als je denkt dat het echt slechts een Amerikaans probleem is, lees dan de meme nog eens – en de rest van deze post.

Lees verder bij Ben Trein