Alle jaren wordt door mensen die niet mee willen gaan in de veiligheidshype geroepen dat er een groot verschil is tussen veilig voelen en veilig zijn. Gevoel is iets subjectiefs en zelden gebaseerd op werkelijke feiten.
Maar in de ban van de hype laten velen zich leiden door het gevoel. Ook de politiek (nationaal en lokaal) speelt lustig in op het grote gevoel van onveiligheid. Niet door mensen te wijzen op de feiten en daarmee gerust te stellen.
Nee, integendeel. Zij blazen, inhakend op wat in de media al volledig uit zijn verband is getrokken, het gevoel van onveiligheid nog verder op. Waarbij de roep om nog meer maatregelen, hardere straffen en allerlei zaken die onze privacy en bewegingsvrijheid ernstig aantasten, steeds harder wordt.
Dus komen die maatregelen, wordt de repressie door de politie groter en worden dit voor zoete koek geslikt. Ook vindt een groot deel van de Nederlanders het volstrekt normaal om te bespioneren en te verklikken. Immers het gaat om onze veiligheid en als je niets fout doet, dan maakt het allemaal toch niet uit.
Nou, het maakt wel uit, want we zijn inmiddels snel aan het verworden tot een politiestaat waar we 24/7 gemonitord worden en langzaam maar zeker in een keurslijf worden gedrukt dat ver afstaat van de vrijheid en eigenheid die we, naar ik hoop, trachten na te streven.
En dat allemaal vanuit een bedriegend gevoel, want
In 90 procent van Nederland wordt het veiligheidsprobleem overdreven. Politie, politici en bewoners overschatten daar de onveiligheid, zo stelt directeur Marnix Eysink Smeets van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties in een gesprek met Metro….
….Volgens Eysink Smeets, tevens lector veiligheidsbeleving, is ons land de laatste jaren veel veiliger geworden, maar worden er allerlei verhalen in de wereld geholpen dat de burgers dat niet zo ervaren. “En het gekke is, als je aan de mensen zelf vraagt of ze zich veilig voelen, dan zeggen ze ‘ja’, maar ze denken allemaal dat anderen zich niet veilig voelen!”
Mensen ontwaakt!
toegevoegd dit filmpje door Vinkleuk wat onze misvattingen verklaart:
De politiestaten van Oost-Europa waren voor de val van de Muur ook relatief veilig.
….Volgens Eysink Smeets, tevens lector veiligheidsbeleving, is ons land de laatste jaren veel veiliger geworden, maar worden er allerlei verhalen in de wereld geholpen dat de burgers dat niet zo ervaren. “En het gekke is, als je aan de mensen zelf vraagt of ze zich veilig voelen, dan zeggen ze ‘ja’, maar ze denken allemaal dat anderen zich niet veilig voelen!
Komt hierdoor;
http://www.ted.com/talks/lang/nl/dan_gilbert_researches_happiness.html
De wetenschap dat er ontiegelijk veel kernwapens in de handen van ontiegelijk veel imbecielen zijn vind ik wel een angstpsychose waard.
Wat een kletser die Eysink Smeets. Of de (on)veiligheid is toegenomen of juist afgenomen speelt geen enkele rol.
De mensen maken zelf wel uit of ze zich door hun gevoel laten leiden of niet. Daar hebben ze zo’n lamlul als Eysink Smeets niet voor nodig. Peerde iemand hem maar eens ongenadig op zijn muil, piepte hij misschien anders, deze irritante bemoeial.
@Sjaax : klopt en toch waande men zich onveilig
@Vinkleuk : Dank voor de link. Ik heb het filmpje toegevoegd. Maakt een hoop duidelijk.
@Reine: Ik geloof niet dat kernwapens het eerste is wat bij mensen opkomt als het over veilig voelen gaat.
@Liera : Kijk het filmpje. Waarom je de boodschapper nu moet bashen snap ik helemaal niet. Hij meldt iets geweldigs. Namelijk dat de onveiligheid waarvan we denken dat die bestaat, voor 90% onzin is. Met andere woorden je bent bang voor niets. Kan je dus helemaal los laten. Of vind jij het heerlijk om angstig te zijn?
Dat typische gebruik van taal door Liera is nu een voorbeeld van het onveiligheidsgevoel dat gepropageerd wordt in bepaalde kringen. Ergens in die hersenen van Liera vindt een soort kortsluiting plaats en kan niet meer helder worden nagedacht.
@sjaax, wil ik je geen pijn aan doen, doch past tegenwoordig Nederland perfect in het Oostelijke deel van Europa voor na de val van de Muur.
De stemming is net als in de jaren 30 van de vorige eeuw in Duitsland met onze eigen fascisten aan de macht.
Over de kop van het artikel gesproken, is er een lange weg van de afgelopen decennia doorgelopen om de zombies zover in hun eigen aangepraten angsthypnose te krijgen.
Persoonlijk heb ik de eerste melding van de uiterst dreigende “tsunami van het Oosten” in 1992 in een boekje op een Noord-Brabant Univerrsiteit gelezen. Etnischnzuiver men vond het toen nog helemaal kloppen.
Je snapt het Louis France, als enige. Wat ik wil aangeven daarmee is dat onveiligheid altijd een gevoel is en nóóít te koppelen is aan concrete feiten. Als de veiligheid objectief gezien toeneemt maar jij wordt neergestoken, dan beleef je levenslang een trauma, ongeacht de ontwikkeling van het aantal steekpartijen in de toekomst. Een vroegere collega is verkracht in 1989 en durft tot op heden niet ’s nachts alleen over straat. Niet in Amsterdam, niet op de Veluwe, niet op het Griekse eiland Kreta, nee nergens meer.
Over de kortsluiting in mijn hersenen moet jij je maar niet druk maken.
Nederland wordt een angstpsychose aangepraat door De Media. Die hebben al een tijd geleden ontdekt dat slechte berichten een grotere belangstelling genieten dan goede. En dus beter verkopen. Niet alleen sex sells, fear ook. Een kwalijke rol van De Media dus.
Mogelijk een nog kwalijkere rol speelt de politiek, die uit puur winstbejag bovenop alles springt wat De Media voorgeeft. Populisme ten top met de PVV als verkwistende kampioen.
Wie regeert er eigenlijk in Nederland?