Nationaal Museum Rio de Janeiro in vlammen opgegaan

By Halley Pacheco de Oliveira – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23723989

Het Nationaal Museum in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is vannacht in vlammen opgegaan. De brand brak gisteren kort na sluitingstijd uit en woedde tot diep in de nacht. Het grootste deel van de collectie is verloren gegaan in de vuurzee.

Voor Brazilië is dit een nationale ramp. Het museum vormde het ‘geheugen van Brazilië’; een groot deel van de culturele en wetenschappelijke geschiedenis van het land was vastgelegd in het Nationaal Museum.  “Het is een ondraaglijke catastrofe. Het is 200 jaar erfgoed van dit land. Het is 200 jaar geheugen. Het is 200 jaar wetenschap. Het is 200 jaar cultuur en onderwijs”, in de woorden van één van de beheerders van het museum.

Hoe de brand kon ontstaan is niet duidelijk, maar dat de brand zich zo snel kon uitbreiden wordt door velen geweten aan het bezuinigingsprogramma van de rechtse regering Temer. Ook het Nationaal Museum is getroffen door bezuinigingen, waardoor broodnodige reparaties niet uitgevoerd konden worden. Eigenlijk hadden de brandblusinstallaties vervangen moeten worden, maar daarvoor wilde de gemeente geen geld beschikbaar stellen. Opmerkelijk genoeg wist de stad wél geld te vinden voor diverse prestigeprojecten. De woede en de verbijstering zijn dan ook groot. Dat werd er niet beter op toen Globo TV onthulde dat de brandweer niet over genoeg water beschikte om de brand te blussen.

Het feit dat politici nu voor het oog van de camera tranen met tuiten huilen, maar de afgelopen jaren niet thuisgaven wanneer het museum geld nodig had, is aanleiding tot veel cynisme. Bij het feest rond het 200-jarig bestaan van het Nationaal Museum waren precies NUL (0) politici aanwezig. Brazilië’s bekendste columnist, Bernard Mello Franco, schreef vanochtend: “De tragedie van afgelopen zondag is een soort nationale zelfmoord. Een misdaad tegen de huidige generatie én toekomstige generaties”.


Bron: de Guardian