Naomi Klein: milieubeweging pakt het verkeerd aan

220px-Naomi_Klein_Occupy_Wall_Street_2011_Shankbone_2
Naomi Klein sprekend tijdens Occupy Wall Street in 2011

Door te proberen mensen angst aan te jagen snijdt de milieubeweging zichzelf in de vingers. Dat zegt de Canadese activiste en auteur Naomi Klein.  Bange mensen die geen uitweg zien en denken dat ze veel op moeten geven om de opwarming van de aarde te stoppen, worden niet activistisch, maar passief. De milieubeweging moet niet proberen mensen angst aan te jagen, maar een positief alternatief schetsen. Klein stelt een andere strategie voor, die ze in haar meest recente boek This Changes Everything probeert uit te werken:

Angst kan niet de aanjager zijn. Dat is de enorme fout die de milieubeweging maakte –  “we maken je doodsbang en dan word je activist”.

We hebben een alternatief verhaal nodig, over een andere economie met meer en betere banen.

Het probleem is volgens Klein de momenteel dominante ideologie:

Mijn boek is een argument voor een fundamentele ideologische verschuiving, omdat de slinger zo ver is doorgeslagen richting markrfundamentalisme.

We hebben een beperkt politiek debat en een politieke klasse die niet werkelijk geloofd dat ze ook daadwerkelijk moet regeren. Die klasse is voortdurend bezig de markten niet in de weg te staan.  Zolang dat doorgaat zullen we gewoon blijven praten over dit probleem, net zoals we de afgelopen 25 jaar gedaan hebben.

Het grootste gevaar komt volgens Klein overigens niet van de kant van zogenaamde klimaatsceptici als het Heartland Institute:

Ik vind het moeilijker om te gaan met een VN-onderhandelaar die de wetenschap kent en ervoor kiest niets te doen. Ik vind dat verontrustender dan de Heartland crowd.

Lees verder bij de Guardian