Na Oslo: Europa, de islam en de normalisering van het racisme

De verslaggeving over de Noorse tragedie in de Europese media werd aanvankelijk gedomineerd door clichématige argumenten over “moslimextremisme” en “multiculturalisme”. Dit ging zelfs door nadat de identiteit van de moordenaar bekend was geworden, waarmee zij bijdroegen aan en uiting gaven van de normalisering van het hetzelfde verwerpelijke racisme dat Breivik heeft gevormd en dat het bloedbad mede heeft geinspireerd.

Miriyam Aouragh & Richard Seymour schrijven hoe het denken over racisme al zo gewoon is geworden, dat het niet eens meer ter discussie wordt gesteld.

Dat de media na een opmerking van een ‘deskundige’ helemaal meegingen in het feit dat het vast jihadisten waren, moslims dus! Dat kon niet anders. Alleen dat ‘soort’ mensen deden dit soort dingen.

Dat Anders Breivik geïnspireerd werd door islamofoben en dat ook grif toegaf in zijn manifest, mocht de ‘pret’ van onterechte beschuldigingen aan het adres van moslims niet drukken. Er waren er zelfs die beweerden dat Breivik een Al-Qaeda aanhanger was! (hè, Afshin Ellian?)

De inspiratiebronnen van zijn manifest waren de pioniers van islamofoob rechts, onder wie Melanie Phillips, Bernard Lewis, Daniel Pipes, Martin Kramer en Bat Ye’or, die enorm profiteerden van de War on Terror en de framing die daarbij kwam kijken. In Nederland werden de messen geslepen door zelfbenoemde experts en opiniemakers als Hans Jansen, Afshin Ellian, Sylvain Ephimenco, Theodor Holman, Leon de Winter, Hirsi Ali, Frits Bolkestein, Amanda Kluveld, Nausicaa Marbe, Meindert Fennema, Geert Wilders zelf en alle moedige commentatoren die de islamofobe hetze met de alombekende frase ‘ik ben het niet helemaal met hem eens, maar hij heeft wel een punt’ legitimeren in plaats van uitdagen.

Even belangrijk is dat Breiviks racisme rechtsreeks voortkomt uit de ‘mainstream’. Zijn ideologische inspiratiebronnen zijn prominente Europese politici zoals Geert Wilders en natuurlijk een trits aan rechtse schrijvers. Dit is niet toevallig. In een rapport uit 2010 over islamofobie in Groot-Brittannië, stelden onderzoekers van de Universiteit van Exeter vast dat er een belangrijk verband bestaat tussen politieke retoriek en mediaverslaggeving over de islam enerzijds, en oplevingen van racistisch geweld tegen moslims anderzijds . In wezen staan de ideeën die Breivik ventileerde in een traditie van Europese reactie: in termen als “Londonistan” en “Eurabia” klinken echo’s door van “Jew York”, net zoals Breiviks “marxistisch-islamistische alliantie” doet denken aan Hitlers uiteenzettingen over de “bolsjewistisch-joodse dreiging”. Als gevolg van een veranderde toestand in de wereld heeft in het paranoïde wereldbeeld van sommigen aan extreemrechtse zijde de islam de plaats van het jodendom ingenomen.

Aanrader om te lezen!

8 gedachten over “Na Oslo: Europa, de islam en de normalisering van het racisme”

 1. Waarom leggen we nog kransen op bevrijdingsdag?en waarom moesten we LEREN van de geschiedenis met betrekking tot 1940?
  Waarom doen we nog aan dodenherdenking.
  Wat mocht zogenaamd nooit meer gebeuren?
  Hypocriet

 2. Hoe kan het dat we na al die verschrikkelijke oorlogen en die duitse nazitijd en de vele vele spijtbetuigingen,en de vele racisme groeperingen,antit racismeburos,racisme beat it,nelson mandela vrij gelaten,dat 1 persoon uit de VVD stapt even gewoon een eigen club begint,kamerverkiezingen wint,de gehele regering gedoogd,racisme is gewoon geworden,hoe kan dit gebeuren welke SUPERGROTE macht zit hier achter,we hebben websites boordevol info over de jaren 30 Duitsland en hoe het allemaal vanuit Duitsland begon en met wie en welke partij/beweging..maar nu krijgen we weer die ellende?

 3. De eerste indruk, in een mensenleven, is het meest bepalend hoe een karakter zich vormt. Mijn eerste helemaal uitgelezen boek, ik moet 7 zijn geweest. De roep van de wildernis en Pittah de grijze wolf, overleven in de ruige wildernis van Alaska, Auteur: J. London, Nederlands – Hardcover 283 pagina’s | Uitgeverij De Eekhoorn | december 2006. Een aanrader voor wie nog jonge kinderen heeft die moeten leren lezen. Vooral het hondeleven van Pittah heeft definitief mijn karakter een zet in de goeie richting gegeven. Nooit te beroerd om de rol van een Lone Wolf op me te nemen als de situatie dat vereist.

  Na het lezen van het artikel kwam deze herinnering bij mij op om mij er nog eens aan te herinneren dat in deze situatie grote behoefte is aan eenzame wolven die de taak op zich nemen het tij te keren. Tegen de stroom in durven en kunnen gaan. Als ik er nu niet te oud voor was zou ik zomaar mijn woede niet in houden en doen wat vereist is.

  Deze herinnering kwam bij mij op omdat ik het artikel op dezelfde manier lees als een Breivik, maar dan anders. Dat wou ik even met jullie delen. Mijn excuses voor het ongemak.

  Een paar jaar later moest ik leren werken en verantwoordelijkheid nemen. School was volstrekt onbelangrijk want daar zou ik toch maar de verkeerde dingen leren. Als ik nu om me heen kijk heeft die ouwe [mijn pa] toch wel gelijk gekregen. ‘Ze’ [die anderen] werden er steeds debieler van.

 4. Loubna Schreef:

  Waarom leggen we nog kransen op bevrijdingsdag?en waarom moesten we LEREN van de geschiedenis met betrekking tot 1940?
  Waarom doen we nog aan dodenherdenking.
  Wat mocht zogenaamd nooit meer gebeuren?
  Hypocriet

  Nou dat doen we om al die slachtoffers van het (Nationaal) Socialisme te eren, en te herinneren dat Hitler de verkeerde groep de schuld gaf. Als hij alleen de Socialisten had aangepakt dan was het een goede oorlog geweest.

  Aldus de Wilderianen.

 5. Anne en Margot Schreef:

  Hoe kan het dat we na al die verschrikkelijke oorlogen en die duitse nazitijd en de vele vele spijtbetuigingen,en de vele racisme groeperingen,antit racismeburos,racisme beat it,nelson mandela vrij gelaten,dat 1 persoon uit de VVD stapt even gewoon een eigen club begint,kamerverkiezingen wint,de gehele regering gedoogd,racisme is gewoon geworden,hoe kan dit gebeuren welke SUPERGROTE macht zit hier achter,we hebben websites boordevol info over de jaren 30 Duitsland en hoe het allemaal vanuit Duitsland begon en met wie en welke partij/beweging..maar nu krijgen we weer die ellende?

  Hij is niet uit de “VVD Gestapt” hij is een Fighterbrand van de VVD. Kijk voordat de Fortuynisten compatible kunnen worden met de VVD moeten ze eerst goed geconditioneerd worden dat alles wat Links is fout is. Om dit te bereiken moet je een bindende factor van Fortuyn vinden. Nou dat was onder andere een behoorlijk links beleid op sommige vlakken maar over de belangrijkste factor waren ze het niet eens, was dat nu Vreemdelingen haat of Islam Haat. Daarom kreeg je eerst twee partijtjes nadat het hoofd van een van die twee partijtjes het eerst even een tijdje mocht proberen om ze gelijk naar de VVD te trekken.

  Dat gelijk naar de VVD trekken mislukte, dus Verdonk mocht haar TON oprichten en kijken of er nog wat te halen viel op het gebied van Vreemdelingen haat als bindende factor. Geert Wilders zou als Figtherbrand geplaatst worden met een “Ik ben geen racist ik moet alleen de Islam niet, Moslims heb ik geen problemen mee. Verder is Moslims ook geen ras maar mensen die de Islam volgen” cirkel redeneringen. Sommige binnen de VVD zouden dit afkeuren maar dit komt een Figtherbrand alleen maar ten goede.

  Dat TON het niet haalde was gewoon een “Double your winnings Spread your Losses” moment voor de VVD, want hun eigen achterban zou niet schrikken van de harde taal van Gekke Geert en de nieuwe Ex Fortuynisten achterban zou er juist door worden aangetrokken. Het feit blijft dat je vaker ziet dat Geert Wilders en Rutte elkaar ontmoeten dan Rutte en Verhagen, wat weer een bewijs is van deze constructie, en dat PVV stemmers en hun Kamerleden niks meer zijn dan een filler group die moet ja knikken. Deze groep dien je te moeten wijsmaken, dat voor een deislamisering van Nederland er overs gemaakt moeten worden. Door dit kan de VVD dan de welvaarts staat afbreken, want dat zijn de “offers”. Een voorbeeld :”Dan kan zo’n vieze turk tenminste ook geen uitkering meer meenemen naar Turkije” over de AOW uitkering van een Turkse man die tot zijn 65e in NL gewerkt heeft. Dat terwijl we zelf Portugal, Spanje en Griekenland overstromen met Pensionado’s ;).

  Het is niets meer dan een vuig plannetje van de VVD om de macht te krijgen en te behouden, iets wat ze in de jaren 90 al eens eerder hebben geprobeerd. Alleen dit keer dreigen ze soms de controle over hun nieuw gevonden “achterban” te verliezen. Want de harde retoriek zorgt er een beetje voor dat ze “fired up” raken en deze emoties moeilijk te kanaliseren zijn in democratie alleen (Democratie duurt lang, een Moskee in de fik steken is “Instant gratification”).

  Hetzelfde zie je in de VS waar dit soort links vs rechts polariserend denken het hele land tot stilstand heeft gebracht. Je hebt daar zowel extreem linkse als extreem rechtse wetten, maar haast geen midden wetten die via onderhandeling tot stand is gekomen. En helemaal met de nieuwe GrassRoots Astroturfing van de Tea Party, waar de Republikeinse Partij de controle over dreigt te verliezen. De Tea Party is ook maar een Fighter brand van de Republikeinen en hun Geldschieters, al zullen ze hun best doen dat altijd te verzwijgen.

 6. @6
  DeTurken zijn absoluut niet vies maar nette reine mensen met fatsoen en manieren!,types die een hond zijn drollen oprapen en hol afvegen van de hond op straat walgelijk! en dan broodje rookworst eten is pas vies,en dan oo k nog pvv kiezen

 7. Milena Schreef:

  @6
  DeTurken zijn absoluut niet vies maar nette reine mensen met fatsoen en manieren!,types die een hond zijn drollen oprapen en hol afvegen van de hond op straat walgelijk! en dan broodje rookworst eten is pas vies,en dan oo k nog pvv kiezen

  Dat heb ik ook niet gezegd hoor, maar als je goed leest zie je dat het tussen “” staat. Het is gewoon een typische aanduiding van een PVVer voor iemand van Turkse afkomst. Sorry als dat zo overkwam.

Reacties zijn gesloten.