Mueller eist stukken Rusland op van Trump Organization en andere perikelen

Robert S. Mueller III

Gisteren werd bekend dat Speciale Aanklager Robert Mueller documenten die verband hebben met Rusland heeft opgeëist bij de Trump Organization.

Het is weer een stap dichterbij Trump, en ook het overleg van Erik Prince, de eigenaar van het voorheen Blackwater genaamde bedrijf dat huurlingen levert en broer van de volslagen incompetente Minister van Onderwijs Betsy DeVos, met Russen op de Seychellen roept weer ernstige vragen op. Prince beweert dat het een toevallige ontmoeting was, maar de Libanese zakenman George Nader heeft verklaard dat het een vooropgezette actie was om een geheim communicatiekanaal met de Russen en de aanstaande regering-Trump op te zetten. Diezelfde Nader beweert overigens ook dat het geen toeval was dat Jared Kushner kort nadat Qatar afgezien had te investeren in een vastgoedproject van de familie Kushner met de Verenigde Arabische Emiraten samenspande tegen Qatar. De man lijkt nogal wat interessants te melden te hebben.

Vandaag werd ook bekend dat Trump zeer waarschijnlijk besloten heeft generaal H.R. McMaster te ontslaan als National Security Adviser (waarom staat deze man toch alleen bekend via zijn initialen en achternaam?) Het boterde vanaf het begin al niet tussen hen, en gezegd wordt dat Trump lekker de stemming erin heeft na zijn roekeloze beslissingen met Kim Yong Un aan tafel te gaan zitten, invoerheffingen op staal en aluminium te heffen, en Rex Tillerson per twitter te ontslaan. Daarnaast heeft hij nog keihard tegen Justin Trudeau zitten beweren dat de VS een handelstekort heeft t.o.v. Canada, terwijl dat onjuist is, hij dat niet eens wist, en daar later over opschepte. Ik bedacht dat Trummp gemiddeld zo’n één keer per week wel iets zegt of doet waarvoor een Nederlandse minister gedwongen zou worden op te stappen. De Verenigde Staten blijken nauwelijks bescherming te hebben tegen een kwaadaardige regering die de instemming heeft van de meerderheidspartij.

Dat gezegd hebbende, kunnen we ons afvragen of Trump het misschien nu het moment vindt dat Mueller de rode lijn overschreden heeft waar hij het eerder over had, namelijk als die zijn zakelijke transacties zou gaan onderzoeken, en zal proberen Mueller te (laten) ontslaan. Nu roept Trump wel vaker eens wat waar je nooit meer iets van hoort, maar even vaak voert hij zijn waanzinnige ideeën wel degelijk uit.

Er lijkt echter iets te zijn wat hem daar voorlopig van weerhouden heeft. Ten eerste kan hij het niet zelf doen, het moet gebeuren door de Minister van Justitie, maar omdat Jeff Sessions zich teruggetrokken heeft van alles wat met het Ruslandonderzoek te maken heeft, moet Rod Rosenstein, de man onder hem, dat doen en die wil dat vooralsnog niet. Trump zou dus eerst Sessions moeten ontslaan om vervolgens iemand aan te kunnen stellen die wèl bereid is Mueller te ontslaan. Misschien kan dat wel, maar wellicht is daar zelfs onder de huidige Republikeinen teveel weerstand tegen en is hem dat te verstaan te geven.

De meningen ten burele van de redactie verschillen enigszins over of er daadwerkelijk gevaar voor Trump bestaat, of dat de Republikeinen hem ten koste van vrijwel alles de hand boven het hoofd zullen blijven houden.

Ik persoonlijk denk dat er wel degelijk gevaar voor Trump bestaat, op het moment dat er dermate erge dingen naar buiten komen dat de Republikeinen zullen beslissen dat het minder schadelijk zal zijn om hem af te zetten dan met hem door te gaan. Immers, met Pence aan het roer kunnen ze nog steeds vrolijk blijven dereguleren, belastingen verlagen en het milieu naar hartenlust vernietigen ten behoeve van de fossiele brandstoffenindustrie. Maar wel met een heleboel minder heisa.

Dat wil zeggen, als ze de meerderheden weten te behouden in het Huis en de Senaat. Een aspect waar ik nog niet aan gedacht had, is dat als ook Pence bijvoorbeeld teveel op zijn kerfstok blijkt te hebben (vermoed wordt bijvoorbeeld dat hij wel degelijk wist van de dubieuze praktijken van Michael Flynn) de Speaker of the House  president wordt, een positie die momenteel vervuld wordt door Republikein Paul Ryan. Maar niet meer als de Democraten in November de meerderheid veroveren, dan zou er via die weg een Democraat president worden. Maar ik geef toe, dat lijkt ook mij wel wat teveel op wensdenken.

 

 

 

 

 

 

 

  • Rode lijn Trump?