Moord op Mitch Henriquez blijft onbestraft

De moord op Mitch Henriquez door twee agenten van de Haagse politie blijft onbestraft – tenzij je een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden als een ‘straf’ beschouwt. Ik doe dat niet. In feite zijn de moordenaars van Mitch Henriquez er met een berisping vanaf gekomen.

Om het even in herinnering te brengen: Mitch Henriquez maakte een grapje over zijn geslachtsdeel (‘my gun’), waarop hij door een aantal agenten volledig verrot werd geslagen, men pepperspray in zijn mond spoot en hij als toetje in een nekklem werd genomen. Het resultaat: een ingeslagen geslachtsdeel, een ingedeukte slaap, een kapotte lever en een gebroken strottenhoofd. De bewusteloze Henriquez werd een busje ingesleept en naar het politiebureau vervoerd. De politie zag – tegen alle voorschriften in – zelfs geen reden een arts te waarschuwen. De dag na zijn gewelddadige arrestatie overleed Mitch Henriquez in het ziekenhuis.

Formeel is hier geen sprake van moord – daarvoor moet sprake zijn van voorbedachte rade – maar het is toch zeker doodslag. Zoals altijd komt de politie er echter af met een berisping. Agenten kunnen ongestraft ongewapende mensen doodschieten, in elkaar beuken of wurgen: enige consequentie heeft het nooit. Met dank aan het justitieel apparaat, dat altijd wel een smoes weet te verzinnen om de betrokken agenten vrij te pleiten. Zo ook vandaag: de rechtbank wist te melden dat het voor de agenten een ‘heftige en ingrijpende periode’ is geweest. No shit. Dat heb je meestal met mensen die verdacht worden van moord/doodslag. Ik zou ook slecht slapen wanneer men mij zou verdenken van moord. Het is echter blijkbaar alleen bij agenten reden over te gaan tot strafvermindering.

Het spijt me wel, maar in tegenstelling tot mijn verder zeer gewaardeerde collega Defrysk vind ik dit vonnis een volstrekte aanfluiting. Het enige positieve punt is dat de rechtbank niet in het tenenkrommende sprookje over een ‘acuut stress-syndroom’ wenste te tuinen. Blijkbaar werd dat zelfs de rechters wat te gortig.

Klap op de vuurpijl:  inmiddels is duidelijk dat de betrokken agenten gewoon bij de politie kunnen blijven werken. Ze worden middels een reïntegratietraject begeleid naar ‘een passende functie’.