Moord kan geen reden zijn om niet bij de politie te blijven

Eerst had de “teamchef” van de Delftse politie al gezegd dat er geen sancties mochten komen tegen een Delftse smeris die bij het wurgen van Mitch Henriquez betrokken was. Delft is niet belangrijk genoeg om er een korpschef op na te houden, daarvoor moet je naar Den Haag, waar toen een zekere Gerard Bouman korpschef was over de politie van “Haaglanden”. Bouman had grote compassie – met zijn smerissen:

Bouman heeft de betrokkenen uitgenodigd om te informeren hoe het met ze is gesteld. „Bouman toonde zich zeer betrokken”, schrijft Kruijswijk, „en heeft de collega’s tijdens de bijeenkomst een aantal harde toezeggingen gedaan.”

Wat die toezeggingen precies zijn? De „financiële gevolgen van de buitenfunctiestelling worden teruggedraaid”. Dat betekent dat ze hun volledige salaris terugkrijgen, met bijbehorende toelages, waaronder bijvoorbeeld een extra uitbetaling voor ME-diensten. De vijf verdachte agenten „krijgen per direct” hun politiepas terug. Zo hebben zij „gewoon weer toegang tot het bureau” en „kunnen zij weer sporten in de fitnessruimte”.

Maar het belangrijkste: de agenten kregen de garantie dat ze hun baan behouden, „wat er ook gebeurt”.

Deze Bouman heeft dus bij voorbaat laten weten dat een rechterlijke uitspraak over zijn smerissen geen consequenties mocht hebben. Dit was dan de korpschef van de derde stad van Nederland, waarvandaan het land geregeerd wordt.
Als zelfs het opperhoofd van Amnesty zich er over uitlaat, dan weet je wel hoe laat het is met Nederland.