Mogelijk 10 doden door pil van Bayer maar Schippers kan weer eens niks

In Nederland zijn mogelijk tien vrouwen overleden door een pil van Bayer.

Alle pillen hebben bijwerkingen, maar waarom wordt deze pil genaamd Diane-35 niet direct verboden? Zo onmisbaar lijkt me dit farmaceutisch keuteltje niet.

“Officieel geregistreerd voor de indicatie acné ( puistjes, LRD), seborroe (vette huid) of licht hirsutisme (overmatige beharing) bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, voor zover hormonale behandeling noodzakelijk wordt geacht”

Er zijn vast veel méér ernstige bijwerkingen geweest, zo stelt Lareb ook:

`Op 28 februari had het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb in totaal 332 meldingen ontvangen sinds de introductie van Diane-35® en de generieke varianten. Hiervan zijn er 97 gemeld na de aandacht in de pers voor dit middel in februari van dit jaar.`

Ah, juist. Het topje van de ijsberg dus. Pas ná aandacht in de pers wordt er naar verbanden gezocht.
Agnes Kant, adjunct-directeur van Lareb, doe er eens wat aan, of kan en wil je ook niks meer nu je uit de politiek weg bent?

En ja hoor, er komt een veiligheidsonderzoek door het European Medicines Agency. Aangezien de farmaceuten zelf zitting hebben in deze club, en de grootste zakken met geld vast en zeker de grootste invloed hebben, waaronder BAYER dus, heb ik geen enkel vertrouwen in dat instituut.

In Frankrijk is het middel verboden, lijkt me logisch, maar Schippers hier vindt zichzelf niet bevoegd om geneesmiddelen uit de handel te nemen en zegt dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen daarover gaat. Ze wil niks, kan niks en doet niks.

De producent van de pil, BAYER, zegt van de meldingen te weten en helemaal achter Diane-35 te staan.
Goh, dat laatste had ik niet verwacht.

Update: Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geeft vanaf 4 maart het advies om het middel aan nieuwe patiënten niet meer voor te schrijven.