Mladic krijgt levenslang wegens genocide

De Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic heeft vandaag in Den Haag levenslang gekregen wegens genocide (volkerenmoord) in Bosnië tussen 1992 en 1995. De uitspraak moest in eerste instantie worden uitgesteld nadat Mladic beweerde last te hebben van een te hoge bloeddruk, een veel voorkomend verschijnsel bij massamoordenaars die zich voor de rechter bevinden.

Bij het conflict in het voormalige Joegoslavië kwamen tussen 1992 en 1995 zo’n 100.000 mensen om het leven. Ruim twee miljoen mensen werd van huis en haard verdreven. Volgens de rechters van het Joegoslaviëtribunaal droeg Mladic daar in belangrijke mate aan bij.

Mladic pleegde volgens het tribunaal genocide door duizenden mannen en jongens uit Srebrenica te laten vermoorden. De vrouwen en kinderen werden door de troepen van Mladic gedeporteerd, alles onder het oog van Nederlandse VN-eenheden. De moslimvrouwen en -meisjes werden door de troepen van Mladic verkracht. Het jongste slachtoffer was nog maar 12 jaar oud.

Mladic werd in 2011 gearresteerd. Tijdens het 530 dagen durende proces toonde de voormalige legerleider geen enkel berouw. Mladic gaf toe dat niet alles even lekker was gegaan, maar dat was niet zijn schuld, anderen hadden daartoe opdracht gegeven. Hij kwalificeerde het tribunaal als ‘satanisch’ en noemde de aanklachten ‘weerzinwekkend’.