Milwaukee: politie schiet man dood, mensen in opstand

Weer een man doodgeschoten door politie. Weer heftige confrontaties waarin boze mensen hun woede koelen, op politie, op brandweer en op een benzinestation. En weer hoort racisme tot de kern van het probleem. Het land is de VS, de stad is deze keer Milwaukee. Het had ook Baltimore kunnen zijn, of Ferguson, of Chicago.

Wat is er gebeurd? Politie in Milwaukee hield een man van 23 jaar aan. De man was gewapend met een gestolen vuurwapen. De man had een strafblad. De man zette het op een lopen. Politie schoot de man, en de man overleed. Rond de honderd mensen protesteerden heftig, mensen staken een benzinestation en auto ’s in de fik, beschoten brandweerauto’s. Iemand gooide een steen naar een politieauto, waarbij een agent gewond raakte. Dat is wat de BBC ons vertelt.

Het korte bericht schrijft erbij: “De politie heeft de etnische achtergrond van de man nog niet bekend gemaakt, en evenmin die van de politieagent.” We weten dus nog niet of het hier weer om een rechtstreeks racistische politiemoord ging, of ‘slechts’ om ‘gewoon’, evengoed dodelijk, politiegeweld. Maar de Volkskrant, schrijft : “Het is niet bekend wat de achtergrond van de man was, maar het incident gebeurde in een verarmde wijk waar vooral Afro-Amerikanen wonen.” Politie schiet dus een man dood in een buurt waarin vooral zwarte mensen leven. Dat alleen al maakt de perceptie dat het hier om het zoveelste geval van racistisch politiegeweld gaat, al zeer reëel. Een wethouder reageert dan ook: “De zwarten in Milwaukee zijn moe. Ze zijn moe van leven met onderdrukking.”

Lees verder bij Ravotr.