Ongeveer een dag of 3 geleden verschenen nieuwsberichten over een veilige zone voor vrouwen tijdens de oudejaarsfeesten in Berlijn.
Het betrof hier een initiatief van het Rode Kruis om bij grootschalige festiviteiten een ruimte ter beschikking te hebben voor vrouwen die ongewenste intimiteiten of seksueel geweld te verduren hadden gehad. Een veilige ruimte om haar verhaal te kunnen doen, om even bij te kunnen komen en steun en begrip te vinden; te overwegen al of niet aangifte te doen. Er zouden getrainde hulpverleners aanwezig zijn voor een eerste opvang.
In de verwrongen geesten van diverse mensen werd dit gegeven echter op een hele andere manier opgevat. Direct werd verwezen naar gebeurtenissen in Keulen twee jaar geleden, met betrekking tot vermeende massale aanrandingen gepleegd door vluchtelingen en migranten uit Afrika. (Uiteindelijk bleek dat een ongelofelijk opgeblazen verhaal, ontstaan uit racistische vooroordelen)
Aanranding en verkrachting zijn dagelijkse realiteit en zijn o.a. de reden voor de grote vlucht van #MeToo
Mensen worden wereldwijd en dagelijks op grote schaal aangerand en misbruikt. De behoefte om daarover te vertellen en erkenning te krijgen voor je gevoelens als je slachtoffer bent van dergelijk geweld en inbreuk op je integriteit zijn groot.
Dat het Rode Kruis heeft besloten om bij een groot evenement direct dergelijke hulp te kunnen verlenen is terecht. Ervaringen met een dergelijke veilige ruimte bij Oktoberfeesten hadden dat al bevestigd. Het is een bekend gegeven dat bij grote evenementen veel sprake is van ongewenste intimiteiten. Grote mensenmassa’s en veel alcohol zijn wat dat betreft misschien wel risicofactor.
De link met de zogenaamde Keulse toestanden van 2 jaar terug werd, bij mijn weten, niet gelegd door de organisatoren. Een verband met #MeToo lijkt me meer voor de hand liggen. Door wie deze link met Keulen wel gelegd is, is niet duidelijk. In elk geval bleken o.a. AD en BBC een verhaal met dezelfde strekking gepubliceerd te hebben, met referentie aan “gruwelijke gebeurtenissen” in Keulen 2 jaar terug. Zonder bronvermelding en duidelijk ook zonder na te gaan of het bericht wel klopte. Een op zich goed initiatief van hulpverleners werd zo door smerige insinuaties een instrument voor het aanwakkeren van racistische tendensen. In een mum van tijd was het onware bericht naar alle hoeken van de wereld verspreid. Het welzijn van vrouwen is duidelijk niet de overweging geweest voor de verspreiders van dit nieuws. Geen enkele vrouw is geholpen door deze hoax. Dat de pers op deze manier haat aanwakkert en gaande houdt is onwaardig. Met een heel klein beetje gezond verstand had men geweten dat dit bericht verificatie nodig had.
Indien er werkelijk interesse was voor de veiligheid van vrouwen dan zou er begrip en waardering zijn geweest voor de inrichting van deze veilige zone en bezorgdheid om de werkelijke oorzaken van seksueel geweld.
Helaas moet er nog veel gebeuren om de wereld vrij te maken van seksuele intimidatie en geweld. In 2012 rapporteerde de Nl politie dat er wekelijks 24 aangiftes van verkrachting werden gedaan. Daarbij dient dan te worden aangetekend dat de meeste vrouwen geen aangifte doen. Het lijkt er zelfs op dat doen van aangifte door de politie ontmoedigd wordt. De juiste hulp ontbreekt en het ontbreekt aan het bieden van veiligheid. Er is geen veilige zone op het politiebureau.
In Nederland werd onlangs een campagne gelanceerd. door Fonds Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Hierin wordt duidelijk gemaakt waar slachtoffers van seksueel geweld hulp kunnen krijgen.
Mannen en vrouwen die slachtoffers van seksueel geweld willen helpen doen er goed aan deze campagne te verspreiden in plaats van nepnieuws, dat angst en haat verspreidt. Door de onwaarheid alleen van dergelijk nieuws wordt pijn voor de slachtoffers van seksueel geweld erger. Neem de slachtoffers van geweld serieus en heb aandacht voor hulp in plaats van deze slachtoffers nog eens te misbruiken als stok om anderen te slaan.
Hulp voor als het jou overkomt.