Meer repressie in Texas

Alle aandacht gaat nu – begrijpelijk – uit naar het verbod op abortus in Texas, maar de Texaanse Republikeinen hebben nog heel wat meer op hun kerfstok. De Houston Chronicle heeft een handig overzicht.

  • Mensen van 21 jaar en ouder hebben geen vergunning meer nodig om openlijk een vuurwapen te dragen. Alleen voor mensen met een strafblad wordt een uitzondering gemaakt.
  • Tentenkampen van dak- en thuislozen worden verboden. Een tent neerzetten in de publieke ruimte wordt bestraft met een boete van $500. Texas is overigens niet de enige staat die oorlog voert tegen dak- en thuislozen. Ook in het ‘progressieve’ Californië treedt men inmiddels hard op tegen de snel groeiende groep thuislozen.
  • Er komen wettelijke beperkingen op de uitoefening van het stemrecht. Die beperkingen zullen in de praktijk vooral de zwarte- en Latino-gemeenschappen treffen – wat natuurlijk ook precies de bedoeling is
  • Over racisme mag in het onderwijs alleen nog onder strenge voorwaarden gesproken worden:
  • Professionele sportteams zijn vanaf 1 september verplicht het Amerikaanse volkslied te spelen. Zo niet, dreigen de clubs miljoenen aan subsidies kwijt te raken.
  • Vaccinatiepaspoorten” zijn nu illegaal. Bedrijven die een vaccinatiebewijs vragen van bezoekers of werknemers kunnen hun vergunningen kwijtraken. Ook komen ze niet langer in aanmerking voor staatsopdrachten.

Of het electoraal allemaal wel zo handig is, is natuurlijk een tweede. De (iets meer) rationele vleugel van de GOP is furieus over het optreden van de Texaanse partijgenoten:

Uitgelichte afbeelding: Photo by Pete Alexopoulos on Unsplash